Alles wat leeft heeft een programma. Dus mens, dier en plant heeft zo’n programma.

V.V.V. voedsel, veiligheid en voortplanting.

In voedsel verstaan we alles wat nodig is om voor het ,lichaam, te zorgen dat het blijft leven.

Dus we zijn constant op zoek naar eten en drinken. Tegenwoordig niet zo’n probleem meer. We hebben nu het probleem dat we te veel eten en dat doen we meestal uit frustratie of trauma. Dus het omgekeerde probleem. Het is dus een in geprogrammeerde behoefte om altijd te willen eten. Eten is dus ook een behoefte ook al zijn de omstandigheden veranderd. De behoeft is er om te eten uit levensdrang. En nu zitten we in een behoefte van overlevingsdrang. We eten niet meer om te leven maar om te overleven door het eten en drinken te gebruiken als signaal voor het laten zien van onze emoties.

In veiligheid word verstaan de omgeving waar we in leven. We zijn constant bezig om onze omgeving te scannen of het wel veilig is om te ontspannen. Altijd hebben we een antenne aanstaan om de omgeving te onderzoeken voor gevaar. Dat was toen maar nu nog steeds doen we dit. Altijd zijn we bezig met voelen of er iemand boos is of gekwetst en of daar gevaar in zit. Dit doe je bij je partner, kind, baas, collega, buren.

Ook bij je huisdieren en je omgeving ben je bezig met scannen of het wel veilig is.

Vroeger was het voor de mens het gevaar van wilde dieren nu is het gevaar van mensen die je kwaad kunnen doen. Moet ik een beslissing nemen of juist niet.
In voortplanting is de mens nu zover dat ( bijna )alles geregeld is. We hebben de illusie dat we kinderen kunnen bestellen en ook in de kleur en soort die we hebben willen.

De voortplanting was oorspronkelijk bedoelt om de mens letterlijk voort te planten. Maar die situatie is ook anders. We willen we kunnen het anders doen.
Voor dieren geld ook de programmering maar eenvoudiger. Dieren eten alles wat ze kunnen bemachtigen want ze hebben geen mogelijk om te kijken naar morgen en gisteren zijn ze vergeten.

Voor dieren is de veiligheid ook verandert. Vroeger was het de wilde soort die je aan kon vallen maar nu is het vaak je baas en de omgeving waar ze in wonen gevaarlijk.

Voor dieren is voortplanting een instinctief gebeuren. Ze denken nooit na maar doen het als de mogelijkheid er is.

Voor planten zijn de mogelijkheden nog beperkter.

Het voedsel halen ze meestal uit de bodem of word aangevoerd door de regen en wind.

De veiligheid is ook beperkt. Ze staan vast in de bodem kunnen niet weg maar kunnen zich wel verweren door stekels of andere onprettige verdediging voor de vijand.

De voortplanting is automatisch geregeld door de natuur. Een plant weet instinctief wanneer ze bevrucht worden door de natuur en wanneer er zaadjes losgelaten moeten worden.

De programmering van een plant houd in, groeien.

https://www.truus-quax.nl/