BEVERWIJK - De doctor Schuitfontein op het Moensplein staat er weer netjes bij, ook al ontbreekt nog steeds de koperen vogel. Oorspronkelijk stond de fontein op het Stationsplein en ook heeft hij nog een tijdlang in de Dr. Schuitstraat gestaan, waar hij in verval raakte. Bij het HGMK is er al veel over geschreven. Op woensdag 13 april wordt in een lezing van Herman Palm nog veel meer verteld over het hoe en waarom van de fontein en over het leven en werk van deze "Dokter van de Wijk"

"Doe je plicht en stoor je verder aan niets" was het motto van Doctor Jan Willem Schuit, die in de tweede helft van de 19e eeuw in Beverwijk en omstreken een zeer geliefd geneesheer was met een enorme praktijk. Behalve dat was er tot voor kort eigenlijk niet veel meer over hem bekend. Totdat enkele jaren geleden zijn persoonlijk archief aan het Noord-Hollands Archief werd geschonken, waardoor een veel completer beeld mogelijk werd. Herman Palm zocht het allemaal uit en vertelt er een boeiend verhaal over. Veel nieuwe gegevens zullen daarin de revue passeren, waaronder die over een bewerkte foto van de opening van de fontein in 1912. Ook het aan hem aangeboden professoraat, dat hij weigerde omdat hij de eenvoudige dorpsdokter wilde blijven, zal in een nieuw daglicht komen te staan. Veel beeldmateriaal zal de lezing verlevendigen.

De lezing vindt plaats op woensdagmiddag 13 april in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a, 1943 DK Beverwijk en begint om 14 uur.

Toegang € 7,– inclusief koffie; voor HGMK-leden is dat € 2,50.

Aanmelden kan via de agenda op www.hgmk.nl