HAARLEM - Tijdens een online prijsuitreiking zijn op maandag 22 maart de winnaars van de fotowedstrijd 'Zie Jezelf Anders' bekendgemaakt. Uit de meer dan 500 inzendingen zijn de foto's van Brenda Onana, Rosa Navarro en Jasmijn door de jury geselecteerd als beste inzendingen. Het stijlvolle, mysterieuze portret 'In mijn duisternis' van Brenda Onana werd verkozen tot winnaar van de hoofdprijs: een persoonlijke fotoworkshop. Vanwege het overweldigende aantal inzendingen en de kwaliteit ervan, kozen juryleden Ann Demeester, kunstenaar Angela Tellier en Kirsten van de Haarlemse Kinderraad ieder ook een persoonlijke favoriet. Zowel de drie winnende foto's als de eervolle vermeldingen worden tentoongesteld in studio F van het Frans Hals Museum en zijn door alle bezoekers aan locatie Hof te bekijken zodra het museum weer open is. De prijsuitreiking is terug te kijken via www.franshalsmuseum.nl/fotowedstrijd.

Het Frans Hals Museum organiseerde de fotowedstrijd in samenwerking met kunstenaar Angela Tellier om bezoekers online te blijven inspireren tijdens de lockdown. Dat er behoefte is aan zo'n creatieve activiteit voor thuis, blijkt uit de meer dan 500 inzendingen van mensen die de uitdaging van de wedstrijd aannamen en een zelfportret maakten zonder nadruk te leggen op hun gezicht.

Winnende foto's tentoongesteld in Studio F
"Creatief, origineel en spannend" dat kenmerkte de foto's van de drie winnaars volgens de jury. In 'Dancing Jasmijn' laat de jonge fotograaf creativiteit zien in de verwijzingen in haar beeld. 'Bubblegum' door Rosa Navarro werd geprezen om het kleurgebruik en originaliteit. 'In mijn duisternis' door Brenda Onana vond de jury uitermate spannend: "Brenda heeft een zelfportret gemaakt dat enerzijds heel glamoreus is en waarin een knipoog naar de oude meesters is verwerkt. Anderzijds heeft het ook iets 'rafeligs' doordat er elementen in zitten die letterlijk handgemaakt zijn. Die clash tussen geknutseld en gestileerd, het verleidelijke beeld en de onheilspellende titel zorgt voor een interessante spanning" zegt museumdirecteur Ann Demeester.

Eervolle vermeldingen
De jury was overweldigd door het aantal inzendingen en de kwaliteit ervan. Daarom selecteerde ieder jurylid naast de drie winnende foto's ook een persoonlijke favoriet als eervolle vermelding. Angela Tellier koos 'Gebroken zelfbeeld' door Gwen van den Boogaard omdat ze haar verhaal goed heeft weten te vertalen naar beeld. Kirsten is fan van het effect van de rook voor het gezicht in 'Anonymous' door Wilco Veerman waarin je toch de ogen nog een beetje ziet. Ann Demeester draagt als eervolle vermelding 'NAHgenoeg niets te zien' door Monique Koopman aan waarin veel meer te zien is dan de titel doet vermoeden.

Samen met foto's van de winnaars hebben ook deze eervolle vermeldingen een ereplaats gekregen in Studio F, de plek midden in het museum waar bezoekers zelf aan de slag kunnen zodra het museum weer geopend is. Daarnaast kan Brenda Onana nog beter worden in wat ze al kan met de persoonlijke fotoworkshop van kunstenaar Angela Tellier in de nieuwe coronaproof workshopruimte Studio H.

Coronaproof museumbezoek
Sinds Corona vorig jaar de cultuursector in de pauzestand zette, neemt het Frans Hals Museum alle mogelijke maatregelen om het museumbezoek veilig en aangenaam te laten verlopen. Dankzij een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds zijn nu ook de educatieve ruimtes Studio F en Studio H van het museum volledig coronaproof gemaakt. Door deze vernieuwde studio's kan het museum, zodra het weer open mag, zowel bezoekers als schoolklassen op een veilige manier uitnodigen om anders te leren kijken, om zo meer te zien.