UITGEEST - Zaterdag 6 januari organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen Landschap Noord-Holland een werkdag wilgen knotten. De strook met driehonderd wilgen ligt aan Busch en Dam nabij Uitgeest. Dit is in het open landschap gelegen tussen Heemskerk, Uitgeest en Assendelft. Wilgen knotten is een leuke natuurklus waar vele extra handen erg welkom zijn. Wij gaan hier ook aan de slag op 12,13, 19,20 januari. Ervaring is niet vereist.

Een dag lekker buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen! Samen werken aan behoud van natuur en landschap!

De wilgen hebben op deze locatie een cultuurhistorische waarde. De wilgen bij de forten en liniedijken hadden in het verleden meerdere functies. Allereerst dienden de stroken knotwilgen als camouflage. Maar daarnaast kon het hout dat vrijkwam door het onderhoud door de genietroepen worden gebruikt als stookhout. Daarbij moest men niet te rigoureus te werk gaan, omdat het stoken dan ten koste zou kunnen gaan van de camouflage.

Maar ook op een andere manier dragen ze bij aan de natuur, dankzij de eigenschap van wilgenhout dat ’t gemakkelijk rot. Hierdoor ontstaan holle stammen en knotten die door vogels, insecten en muizen worden gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Daarbij groeien op de stammen mossen en algen waar slakken op afkomen. Soms komt in het rottende hout een compleet ´bos’ voor met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten.

IVN Zuid-Kennemerland belooft er een leuke werkdag van te maken. De vrijwilligers verzamelen zich om 9.30 uur op Busch en Dam 6, 1911 MS Uitgeest; gelegen aan de zuidkant van Busch en Dam nabij de Communicatieweg. Voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai wordt gezorgd. Wel is het verstandig om zelf koffie/thee, een lunchpakket, werkkleding en laarzen mee te nemen. De werkdag duurt tot 15.00 uur. Aanmelden voor het wilgen knotten (vooral handig voor de organisatie i.v.m. het benodigde gereedschap èn de vlaai bij de koffie!) kan door middel van een mail naar marcmargriet@hetnet.nl of bel 06-22575748.