HAARLEM - De vrijwilligers van Museum van de Geest winnen met de ‘Van Gogh Museum Edition’ een bijna niet van echt te onderscheiden Van Gogh. Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan beloont het Van Gogh Museum in samenwerking met de VriendenLoterij maar liefst 50 mensen die iets bijzonders doen voor hun buurthuis, vereniging of stichting. De vrijwilligers van Museum de Geest, ruim 70 in totaal, worden als groep een van de winnaars. Op vrijdag 19 mei zal het kunstwerk in Haarlem worden overhandigd.

De vrijwilligers van Museum van de Geest zijn voorgedragen door Marcel van Heck, voormalig lid van de Raad van Toezicht. In zijn motivatie legt hij een verband tussen de relatie van Vincent van Gogh en zijn broer Theo en de vrijwilligers van het museum. ‘’De relatie van Vincent met zijn broer Theo is ontroerend. Theo die zijn broer mentaal en financieel blijft steunen. Hoe ga je om met een persoon die bij voorkeur buiten de lijnen werkt en leeft? Deze relatie raakt de kern van Museum van de Geest en de vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.’’ De jury was overtuigd en daarom ontvangen de vrijwilligers een van de vijftig replica’s een niet te van echt onderscheiden schilderij van Vincent Van Gogh.

Directeur Hans Looijen: ‘’Wij zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers; zij hebben deze prijs dik verdiend! Vrijwilligers dragen onze waarden; zij ondersteunen anderen werkervaring op te doen en ontvangen ons publiek. Het verband tussen de zorg van Theo van Gogh voor zijn broer Vincent én ons museum, is heel interessant. Museum van de Geest maakt met culturele programma’s mentale gezondheid bespreekbaar. Een zeer actueel thema waar wij samen met onze vrijwilligers een bijdrage aanleveren. Fantastisch dat hun werk wordt beloond met de ‘Van Gogh Museum Edition’.’’