ZANDVOORT - Waar veel Amsterdammers steen en been klagen over de enorme aantallen toeristen die hun stad de laatste jaren overspoelen, staan Zandvoorters veel positiever tegenover toeristen. Zelfs zo positief, dat de gemeente zich tot de gastvrijste gemeenten van het land mag rekenen.

Dat blijkt uit onderzoek van Booking.com. De Noord-Hollandse kustplaats deelt de eerste plaats met vier provinciehoofdsteden: Middelburg, Utrecht, Maastricht en Den Haag.

Voor het merendeel van de Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, is 'een vriendelijke, interessante lokale bevolking' een van de voornaamste criteria bij het kiezen van een bestemming. Ruim zes op de tien ondervraagden geeft aan dat gastvrijheid zwaar meeweegt.

Bed & breakfasts
De grootste gastvrijheid ervaren vakantiegangers in bed & breakfasts, gevolgd door hotels en appartementen. Chalets en 'holiday homes' maken de top 5 compleet. Dat er in die ranglijst drie 'alternatieve accomodaties' staan, toont volgens het boekingsplatform aan dat vakantiegangers 'unieke verblijfservaringen' waarderen.

Ruim een derde van de vakantiegangers is dan ook van plan om dit jaar een accommodatietype te boeken dat ze nog nooit eerder hebben geboekt.