BEVERWIJK - De vrijwilligers van de kerststal in de Sint Agathakerk in het centrum van Beverwijk zijn het jaar slecht begonnen. Een van de drie collectebussen, met daarin zo'n 400 euro, is uit de kerk gestolen. Co Wittebrood van de stichting Kerststal Agathakerk tast in het duister over de dader.

Misschien dat camerabeelden naar de dader(s) leiden. Zo niet, dan mist de stichting een bedrag dat anders zou worden besteed aan het onderhoud van de beelden en attributen. "We gaan er niet aan onderdoor", zegt hij, "maar vervelend is het wel, want we hadden grote plannen voor volgend jaar."

Het feit dat dieven ook een kerk tot hun werkterrein rekenen, stemt hem droevig. "Dat maakt me triest. Een kerk heeft een open karakter. Het is pijnlijk te moeten constateren dat we volgend jaar misschien verplicht zijn de bussen met een slot vast te maken."

Tweede Kerstdag
De kerststal in de Agathakerk trekt jaarlijks veel bezoekers die gul doneren. Vooral op Tweede Kerstdag was het druk. Wittebrood: "Normaal zou de bus meteen daarna geleegd worden, alleen, degene die dat doet was even verhinderd. Precies toen is het gebeurd."

Wittebrood roept de dader(s) op de bus met inhoud terug te brengen. "Breng het gewoon terug, want je krijgt er spijt van." De kerk gaat aangifte doen van de diefstal.

Zie NH Nieuws voor een uitgebreide reportage.