SPAARNDAM - Tijdens de Kennemer Vogeldag op 24 april jl. is er een nieuwe route-app met een wandeling rond het Landje van Gruijters gepubliceerd op https://www.ivn.nl/afdeling/zuid-kennemerland/routes .


Deze wandelroute van 2,7 km loopt rond het Landje van Gruijters en een stukje over de Velserdijk naar Gemaal de Dammers en naar een punt waar je uitkijkt over de ijsbaan Nova Zembla. Hoewel er veel meer te vertellen is over het landje ligt, gezien het karakter van de Vogeldag, de nadruk op de vogels en de cultuurhistorie van dit unieke gebied.

Bij de wandeling worden leuke weetjes over het fort en zijn omgeving verteld. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende leefgebieden van vogels rondom het fort en vertellen wij welke vogelsoorten je hier zou kunnen tegenkomen.

Tijdens het vertellen kan je naar foto’s van de gebiedjes en genoemde vogels kijken. Omdat je vaak vogels eerder hoort dan je ze kan ontdekken, hoor je na het noemen van een vogelnaam kort de roep van de vogel. Vogels ontdek je vaak het snelst met je oren.

Het beginpunt van deze wandeling is het Fort Benoorden Spaarndam, Redoute & Linie 2, 1981 LL Velserbroek en is het gemakkelijkst te bereiken via het begin van de Slaperdijk bij Spaarndam.

Deze wandeling is samengesteld door Johan Stuart, Berna van Baarsen en Gerard van Dijk van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en IVN Zuid-Kennemerland. De tekst is ingesproken door Berna van Baarsen.

Trek stevige schoenen aan en vergeet vooral niet een verrekijker mee te nemen. Wij wensen je veel wandel- en kijkplezier.

Op 2 juni jl. is er een podcastuitzending over de approute gepubliceerd op Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland. Deze podcast is o.a. te vinden op Spotify en de websites van IVN Zuid-Kennemerland, de Zandvoortpodcast en landjevangruijters.nl/#nieuws