BEVERWIJK - De festiviteiten voor het 30 jarig jubileum waren al helemaal uitgewerkt toen het Coronavirus toesloeg. Ga je dit een jaar later alsnog vieren? Jazeker, want dat onze winkeldeur weer open mag, is al een feestje waard. Zeker voor onze producenten in landen waar geen Corona-steunfondsen beschikbaar zijn, maar het virus de productie en vooral het vervoer heeft platgelegd. Geen verkopen, geen inkomsten en daardoor geen schoolgeld, geen opleiding voor hun kinderen, om maar iets te noemen.

Regelmatig komt de vraag voorbij of wereldwinkels nog een functie hebben, nu “Fair Goods” ook zijn doorgedrongen bij andere winkels. Gaan de wereldwinkels aan hun eigen succes ten onder? Met de verkoop van chocolade kunnen we de concurrentie al niet meer aan. Toch zijn in Noord-Holland een aantal heel gezonde Wereldwinkels actief. En dat is maar goed ook. Want vooral kleinschalig hebben veel “derde wereld” ondernemers de afname van hun producten of een steuntje in de rug met startkapitaal hard nodig. Die kunnen we niet zomaar aan hun lot overlaten.

Ook dichterbij proberen we te ondersteunen. Zo zijn er bijna voortdurend een aantal mensen, die als winkelpersoneel in onze winkel makkelijker leren te integreren in onze samenleving. Proberen we winkelend publiek en vooral schoolgaande jeugd iets bij te brengen over Fair Trade.
Fair Trade gaat over onze vrijwilligers en onze klanten die iets willen betekenen voor anderen.

Een aantal van onze vrijwilligers werken al bijna net zo lang in de winkel als deze bestaat. Lang of minder lang vrijwilliger, allen zetten zich met hart en ziel in om anderen, in minder welvarende omstandigheden, ook een eerlijke boterham te laten verdienen. Dat geldt zeker ook voor veel van onze klanten. De “gunfactor” dus, waarbij in de winkel een brede keuze is uit zowel food als non-food producten en ook veel artikelen voor kleine prijsjes. Want daar gaat het om: Met en voor elkaar, dichtbij en ver weg, welvarend en minder goed bedeeld.

Daarom vieren wij het jubileum graag met onze klanten en hebben wij leuke acties gepland voor de komende drie maanden.

We zijn begonnen op 5 juni: De eerste 31 klanten kregen een verrassing. Maar de hele maand juni ontvangt iedere klant een gelukspoppetje, zolang de voorraad strekt. Er is een kassabonnenactie en worden er 2 cadeaubonnen van 31 euro verloot. En nu de zomer eindelijk lijkt te komen, krijgt iedere klant die voor minimaal €10,-- iets koopt een bon die ingewisseld kan worden voor een heerlijk ijsje bij buurman Leek. De jubileum acties in de volgende maanden kunt u zien op onze Facebookpagina Fair Gifts&Goodies Wereldwinkel.