BEVERWIJK - Groeien, bloeien en ontwikkelen, dat is het motto van basisschool ’t Kraaienest, gelegen aan de Beverwijkse Laan van Blois. Sinds schooldirecteur Anita van der Eng hier aantrad, zo’n twee jaar geleden, ontketende zij samen met haar team een kleine storm aan vernieuwingen. Straks start de school met een totaal nieuw concept. Vanaf half augustus is ’t Kraaienest een zogeheten Kind Centrum met school, kinderopvang (vanaf 0 jaar) en naschoolse opvang onder één dak. De eerste in Beverwijk.

De voordelen daarvan zijn legio. Werkende ouders hoeven niet meer langs verschillende adressen om hun kinderen onder te brengen. Want binnenkort kunnen baby’s en peuters samen met hun schoolgaande broertjes en zusjes terecht bij ’t Kraaienest, pal tegenover de nieuwe woonwijk Binnenduin. Bovendien, zo benadrukt ‘juf Marjon’ die al tientallen jaren aan deze school is verbonden, is het voor de kinderen zelf een verademing. Door deze formule is de harde overgang van peuteropvang naar de basisschool verdwenen. Kleuters maken voortaan een ‘zachte landing’ in groep 1. De sfeer, het schoolplein, het gebouw, de gezichten: het is allemaal even vertrouwd.

Nieuw: de HB-groep!
’t Kraaienest biedt daarnaast in een eigen klas onderwijs aan meer- en hoogbegaafde kinderen. En ook dat is uniek in de IJmond, stelt de jonge schooldirecteur. “Lang heeft het onderwijsveld de zogenaamde slimmeriken en bovenmatig nieuwsgierige kinderen veronachtzaamd. Met onze HB-groep worden zij geprikkeld en leren zij een leerhouding te ontwikkelen. Hen komt op de basisschool nog veel aanwaaien. Dat lijkt mooi, maar in het voorgezet onderwijs komen ze daardoor vaak in de problemen. Dan moet je namelijk zelf echt gaan leren.”

Plezier in het leren
Ouders roemen de ‘nieuwe’ sfeer op school. Die hangt samen met allerlei interessante en leuke extra’s, waaronder de schooltuin aan de Kaagweg in de binnenduinrand, de schoolbibliotheek en het nieuwe kooklokaal waar zelfs de kleinsten achter de pannen staan. Plezier in het leren staat bij dit alles voorop. Daarnaast worden de duidelijke regels die de schoolleiding hanteert alom gewaardeerd. Anita: “We zijn een energieke en levendige school, maar wat betreft de concentratie is ‘t Kraaienest een oase van rust.”

Nieuwe naam
Het aantal ingezette veranderingen is zo groot en divers, dat de school onlangs een bijzonder besluit nam: ’t Kraaienest gaat straks onder een nieuwe naam door het leven. Alle betrokkenen – van de kinderen, leerkrachten, MR tot samenwerkingspartner Welschap – hebben in deze kwestie zeggenschap. Na de ‘democratische procedures’ wordt de nieuwe naam bij aanvang van het nieuwe schoolseizoen bekendgemaakt.