ZANDVOORT - Nog een paar dagen en dan is het over en uit voor kringloopwinkel Het Pakhuis in Zandvoort. Het pand moet plaats maken voor woningbouw. Vaste bezoekers moeten hun 'buurthuis' straks missen en zijn verbijsterd dat er nog geen nieuwe locatie is gevonden.

Het Pakhuis bestaat zo'n tien jaar en iedereen wist dat het een tijdelijke locatie zou zijn. Er komen dagelijks veel vaste klanten. Op zoek naar goedkope spullen, maar ook naar sociale contacten. De koffie staat altijd klaar, vriendschappen hebben er hun oorsprong gevonden.

"Het is mijn uitje"
Een bezoeker zegt dat hij telkens helemaal uit Amsterdam komt. "In Amsterdam is de sfeer zo zakelijk in de kringloopwinkels. Hier heb je een praatje, een kopje koffie en dan ga je met een goed gemoed weer naar huis." Patricia Meester uit Zandvoort komt hier ook vaak en schiet vol als ze aan de sloop denkt. "Het is echt mijn uitje geworden. Waarom hebben ze al die jaren niet iets anders kunnen vinden? Dit is gewoon zo belangrijk."

Gemeente doet te weinig
Veel bezoekers vinden dat de gemeente te passief is in het zoeken naar een nieuwe plek. Eigenaresse Annette Boogerd wil ook snel een nieuwe plek, maar het wil maar niet lukken. Dan is de buurt op een potentiële nieuwe locatie er weer tegen, dan is het weer iets anders. Ze vinden in de kringloopwinkel allemaal dat de gemeente onderschat hoe belangrijk de sociale functie van het pand is.

Reactie wethouder
Wethouder Gert-Jan Bluijs reageert geprikkeld op de suggestie dat de gemeente te weinig doet voor de kringloopwinkel. "We zijn al jaren met elkaar in gesprek en hebben mee gezocht naar andere locaties", zegt hij. Hij benadrukt dat het ook niet zo snel geregeld is om een nieuwe locatie te vinden, omdat die aan veel eisen moet voldoen en er weinig mogelijkheden zijn in Zandvoort. Ook wijst hij ook op de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf om iets passends te vinden en dat dat niet alleen een taak is van de gemeente.

Toch gloort er hoop. Er is een tijdelijke plek gevonden bij de Remise in Zandvoort, voor twee jaar in ieder geval. De wethouder is er enthousiast over, maar Boogerd niet echt. "Dan maak ik een hoop kosten en dan weet ik niet of ik dat eruit krijg." Zolang zij en de wethouder er niet uitkomen, hebben de bezoekers de komende maanden helemaal niets. "Ik ben er gewoon doodziek van", zucht Patricia.

Zie NH Nieuws voor een complete reportage.