NEDERLAND - De biefstukzwam is een opvallende en gemakkelijk herkenbare paddenstoel. Deze mooie houtzwam is vooral in september en oktober te vinden. Hij is vrij algemeen in oude bossen met grote eiken in de binnenduinen en in landgoedbossen op de oude duinen van Noord- en Zuid-Holland.

Oude duinen
De ‘oude duinen’ zijn duizenden jaren geleden ontstaan, lang voor de duinen zoals iedereen die nu kent, de ‘jonge’ duinen. Deze oude duinen worden ook wel strandwallen genoemd. Steden als Den Haag en Haarlem zijn ontstaan op de oude duinen. Ze zijn tegenwoordig vooral herkenbaar aan de vele oude landgoederen, zoals De Horsten bij Wassenaar en de vele landgoederen in Zuid-Kennemerland, die vanaf de 17de eeuw op de schrale zandbodems zijn aangelegd.

Uiterlijk
De biefstukzwam doet zijn naam eer aan: hij is behoorlijk groot, roodbruin en voelt vlezig aan. Als het regent kunnen er rode, een beetje bloederige druppels van de hoed afdruipen. Hij is ook eetbaar, maar smaakt niet naar biefstuk. De biefstukzwam is het vruchtlichaam van een schimmel die het hout van de vaak nog levende eiken aantast. Het is een typische houtpaddenstoel: hij zit als een dikke, halfronde schijf, zonder steel, op eikenstammen. Hij groeit bijna altijd onder aan de boomstam, vaak op de voet van de boom, vrijwel altijd op oude eiken en een enkele keer op een tamme kastanje. Net als de meeste houtzwammen is het een buisjeszwam. Aan de geelbruin gekleurde onderkant van de hoed zitten geen plaatjes maar fijne gaatjes waar de sporen uit komen.

De biefstukzwam is een mooie paddenstoel die in de goede tijd gemakkelijk te vinden is. Neem hem niet mee, dan kunnen anderen er ook van genieten!