HAARLEM - Woensdag 22 mei ontving de Haarlemse kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing de erepenning van de stad Haarlem.


Thé Tjong-Khing is een gelauwerde en zeer geliefde Haarlemse kinderboeken-illustrator. Hij heeft zijn stempel gedrukt op de Nederlandse stripgeschiedenis en ontving diverse prijzen voor zijn illustraties bij kinderboeken, waaronder Gouden en Zilveren Penselen, de Woutertje Pieterse Prijs en de Max Velthuijs-prijs. Vorig jaar trok de tentoonstelling Thé Tjong-Khing - 90 jaar jong! in Verwey Museum Haarlem een recordaantal bezoekers.

In de Bibliotheek Haarlem Centrum werd woensdag het kunstwerk van het fabelpersonage uit het prentenboek ‘BOSCH - het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en zijn bal’ onthuld. Dit kunstwerk, dat eerder in de tentoonstelling te zien was en gemaakt is door Eleonora Zomer, is nu permanent te zien in de bibliotheek. Tijdens de onthulling verraste burgemeester Jos Wienen Khing met deze bijzondere onderscheiding van de stad. D

e erepenning van de stad Haarlem is sinds 1924 in totaal 39 keer uitgereikt, onder andere aan Haarlemse kunstenaars zoals Kees Verwey, Mari Andriessen, Gerrit van Dijk, Louis Ferron en Boudewijn de Groot. Haarlemmers die trouwens allen in het museum te bewonderen zijn. Het is het hoogste eerbewijs van Haarlem en het is dan ook zeer bijzonder en verdiend dat Thé Tjong-Khing deze 40e penning heeft ontvangen. Namens iedereen van Verwey Museum Haarlem: van harte gefeliciteerd!