HAARLEM – Door de coronamaatregelen kon de tentoonstelling 'De vele gezichten van Vrouwen in Verzet' bij het Noord-Hollands Archief in november 2021 alleen stilletjes open, maar op 12 mei vindt de uitgestelde officiële opening dan toch plaats. Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Zita Pels en kleinkunstenaar Mylou Frencken zijn onder anderen te gast bij de opening voor met name de vele nabestaanden die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van de tentoonstelling.

Het Noord-Hollands Archief (NHA) wilde de vele vrouwen in Noord-Holland die tijdens de Tweede Wereldoorlog een rol in het verzet hebben gespeeld een naam en een gezicht geven. Dit is gelukt met de tentoonstelling in de Heemsteedse Kapel van de Janskerk, het publiekcentrum van het NHA. Anderhalf jaar is er onderzoek gedaan naar vrouwen die in verzet kwamen, en het onderzoek is nog steeds bezig. Inmiddels is er een lijst van 1430 vrouwen bijeengebracht die in Noord-Holland in het verzet zaten. Hun werkzaamheden gingen van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale bladen maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties. Van 135 vrouwen zijn de portretfoto's in de tentoonstelling te zien, en de helft daarvan is met de modernste technieken van kleur voorzien. Zonder de waardevolle bruiklenen en portretfoto's die we mochten ontvangen van families en nabestaanden van de verzetsvrouwen was de tentoonstelling niet geworden wat deze is.

Op 29 november 2021 werd de tentoonstelling geopend, maar door de geldende coronamaatregelen konden maar mondjesmaat bezoekers worden ontvangen en een grote opening moest uitblijven. Daarom wordt op 12 mei de tentoonstelling officieel geopend met sprekers Zita Pels, gedeputeerde voor erfgoed en cultuur van de provincie Noord-Holland, Agnes Cremers, historica en mede-eigenaar van Van Gisteren en projectleider Mart van de Wiel. Kleinkunstenaar Mylou Frencken zingt liederen die door verzetsvrouwen Gisela Söhnlein en Hettty Voûte in de kampen Vught en Ravensbrück werden geschreven en gezongen.

Bij de tentoonstelling horen een webexpositie en een publicatie waarin alle afgebeelde vrouwen met hun verhaal worden belicht. Bovendien maakte NHMedia documentaires van vier van de vrouwen uit de tentoonstelling. Deze zijn te bekijken via www.noord-hollandsarchief.nl/vrouweninverzet

Vrij toegankelijk

De tentoonstelling is voor iedereen vrij toegankelijk en permanent te zien in de Janskerk bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem (Jansstraat 40). Geopend van maandag t/m vrijdag van 9-17 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9-16 uur. De opening wordt ook via livestream uitgezonden via www.noord-hollandsarchief.nl/vrouweninverzet/opening