HAARLEM – In de nieuwste tentoonstelling van het Noord-Hollands Archief wordt groots uitgepakt. De mooiste, oudste en betekenisvolste objecten uit de verschillende collecties van negen eeuwen worden uit de depots gehaald en zijn van 15 november t/m 18 december 2021 in de Janskerk in Haarlem in de tentoonstelling 'Kroonjuwelen. Oog in oog met negen eeuwen geschiedenis' te zien.

Voor wie altijd al wilde weten welke mooie en unieke historische en kunstzinnige stukken het Noord-Hollands Archief in huis heeft is deze tentoonstelling een must. Uit de miljoenen stukken in duizenden archieven en collecties is een keuze gemaakt van de meest bijzondere objecten.

Het Noord-Hollands Archief beheert documenten, databases, foto's, films, bevolkingsregisters, kaarten, bouwdossiers, tekeningen, boeken en nog veel meer van de provincie Noord-Holland en uit de gemeenten in Kennemerland en de Amstel- en Meerlanden. Er worden stukken bewaard waardoor wij belangrijke bestuurlijke beslissingen van vroeger nu kunnen begrijpen. Dankzij oude kaarten en bouwplannen weten we hoe gebouwen en gebieden ooit waren bedacht, hoe ze daadwerkelijk er uit zagen en hoe ze in de loop van de tijd zijn veranderd. Er zijn stukken die het tijdsbeeld weergeven, door fotografie en film kunnen we nu zien hoe dingen er vroeger uitzagen en er zijn objecten, zoals het familiealbum van verzetsstrijder Hannie Schaft, die de herinneringen aan ingrijpende perioden, zoals de Tweede Wereldoorlog, levend houden.

Ook duizenden ontwerptekeningen, schetsen en voltooide werken van kunstenaars uit de regio hebben hun weg naar het archief gevonden, zoals de ontwerptekeningen van glas-in-loodatelier Willem Bogtman of de ontwerpen van de serie bankbiljetten de 'Erflaters' van Ootje Oxenaar. De honderden archieven van beroemde wetenschappers zoals Ludwig Wittgenstein en Hendrik Antoon Lorentz vertellen over de wetenschappelijke traditie in de vorige eeuwen.

Maar het allermooiste is dat iedereen uit de regio bij het Noord-Hollands Archief op zoek kan gaan naar haar of zijn persoonlijke verhaal. Steeds meer stukken worden geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Daarbij komen de medewerkers en bezoekers soms ware schatten en geweldige verhalen tegen, zoals de dierentekeningen van Frans Post een aantal jaren geleden. Iedere bezoeker op de studiezaal of waar ter wereld thuis achter de computer kijkt met zijn subjectieve blik naar deze stukken, als inwoner, onderzoeker of nieuwsgierige speurder. Al deze verschillende invalshoeken worden vertegenwoordigd door de 'Kroonjuwelen' in deze tentoonstelling.

De tentoonstelling 'Kroonjuwelen. Oog in oog met 9 eeuwen geschiedenis' is van 15 november t/m 18 december 2021 te zien in de Janskerk bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem, Jansstraat 40, van maandag t/m vrijdag van 9-17 uur en op zaterdag 20 november en 18 december van 9-16 uur. De toegang is gratis.