BLOEMENDAAL - Vanaf 8 april 2023 is de tentoonstelling 'Duinen vertellen oorlogsverhalen' te zien in Bezoekerscentrum de Kennemerduinen. De duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog het dramatische toneel van de bouw van een omvangrijke verdedigingslinie: De Atlantikwall. Veel sporen van deze verdedigingslinie, die de Duitse bezetter bouwde langs de hele West-Europese kust, zijn nog aanwezig in het duinlandschap. Nog steeds vertellen de sporen de indrukwekkende verhalen van toen.

De tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het duingebied, werd in juni 2020 al eerder geopend in het bezoekerscentrum, maar door de toen geldende corona maatregelen was bezoek slechts beperkt mogelijk. 'We vinden het jammer dat nog zo weinig mensen deze indrukwekkende tentoonstelling hebben kunnen bezoeken en bieden graag opnieuw de gelegenheid aan omwonenden om meer te weten te komen over de gebeurtenissen in ons duingebied' aldus projectleider Inge Coolen.

In de tentoonstelling 'Duinen vertellen oorlogsverhalen' vertellen vijf personages hun verhaal over de oorlogsperiode in en rond Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het kind, de begrafenisondernemer, de Duitse soldaat en de journalist waren op verschillende manieren verbonden aan het Nationaal Park, toen nog bekend als de Kennemerduinen. Zij vertellen over de bouw van de Atlantikwall, de duinen als woon- en werkgebied, als verboden gebied voor omwonenden, en als laatste rustplaats van verzetsstrijders.

Het personage van de boswachter laat zien waar de sporen nog zichtbaar zijn in het Nationaal Park en hoe groot de veerkracht van de natuur was na deze verwoestende periode.

De tentoonstelling 'Duinen vertellen oorlogsverhalen' is een initiatief van PWN in samenwerking met Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Openingstijden
Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties in de regio Noord ook op maandag geopend.