ZANDVOORT - Wij genieten allemaal van het strand en de zee in Zandvoort, maar vergeten soms dat achter de schermen hard werk schuil gaat. De tentoonstelling 'De zee zit in mijn oog' is een ode aan die harde werkers. Het Noord-Hollands Archief dook in de collectie en laat van 21 maart t/m 30 juni 2024 op de Boulevard van Zandvoort oude en nieuwe pareltjes uit de collectie zien.

Beroepen op het strand zijn van alle eeuwen. Sommige beroepen horen tot de verleden tijd, zoals vislopers, nettenboeters of badvrouwen, maar de reddingwerkers, vissers, strandwachten en kelners tref je nog volop aan op en rond het strand. De afdrukken van de oudste beelden in de tentoonstelling zijn van rond 1800 van onder meer visloper 'Malle Kee'. De tekening van haar werd door Wybrand Hendriks gemaakt en was onlangs nog in Teylers Museum te zien.

Veel van de mooiste oude foto's komen uit de collectie Bakels. De familie Bakels fotografeerde vanaf 1874 veelvuldig het dorp en haar inwoners. In deze expositie is nog niet eerder vertoond beeld uit de collectie te zien. Maar ook beeld uit de collectie van Fotopersbureau De Boer, de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland en beelden uit de collectie van de gemeente Haarlem zijn te bewonderen. Grote kans dat de mensen op de panelen geen onbekenden zijn!

De tentoonstelling wordt van 21 maart t/m 30 juni 2024 in de panelen op de Boulevard van Zandvoort vertoond. Bij de tentoonstelling hoort ook een webexpositie, vanaf 21 maart te zien via noord-hollandsarchief.nl/strandberoepen.

De tentoonstelling wordt op 21 maart om 11.00 uur feestelijk geopend op de Boulevard van Zandvoort door David Moolenburgh, burgemeester van Zandvoort en Willeke de Groot, directeur van het Noord-Hollands Archief. Wil je er bij zijn? Aanmelden kan via communicatie@noord-hollandsarchief.nl.