HAARLEM - De bewoners van de Indischestraat in Haarlem kregen vrijdag twee elektrische deelauto's uitgereikt. Zij zijn winnaars van 'Auto van de Straat'; een initiatief van de provincie Noord-Holland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren. De bewoners delen de auto's met anderen in de straat. Het idee is dat zij zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis maken met (elektrisch) autodelen. Ander reisgedrag is nodig om Noord-Holland bereikbaar en leefbaar te houden, nu en in de toekomst.


Vertegenwoordigers van de straat namen de elektrische deelauto's van MobiGo in ontvangst. De bewoners van de straat mogen de auto's nu negen maanden lang gebruiken, voor een voordelig tarief van €2,50 per uur. Voor de elektrische deelauto's is een laadpaal geplaatst in de buurt door MRA-Elektrisch.

Ervaring opdoen met delen én elektrisch

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof, kwam de auto's zelf de straat in rijden: "Het wordt steeds drukker op de weg. Als we ons reisgedrag niet veranderen, staan we over een paar jaar allemaal stil. Mensen die een deelauto gebruiken in plaats van een eigen auto, gebruiken die auto veel bewuster en maken minder autokilometers. Ze pakken vaker de fiets, de 'benenwagen' of het openbaar vervoer. Slimme apps maken het autodelen makkelijk en gebruiksvriendelijk. Ik vind het geweldig dat deze buurtbewoners het autodelen met elkaar gaan uitproberen en ben heel benieuwd naar hun ervaringen."

Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu reikte ook trots auto's uit: "Leuk aan dit initiatief is dat de deelnemers niet alleen kennismaken met het delen van een auto met de buurt, maar ook met het rijden in een elektrische auto. Voor de meeste deelnemers is dat nieuw en een stap die ze anders nog niet zo snel zouden maken. Zo slaan we meerdere vliegen in één klap. En een elektrische auto delen is schoner, goedkoper en het milieubelastende autobezit neemt af."

Duurzaam reizen en meer ruimte voor groen

Natuur & Milieu organiseerde 'Auto van de Straat' eerder in de provincies Brabant en Gelderland. Ook daar maakten inwoners met succes kennis met autodelen en elektrische auto's. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto's gemiddeld 95% van de tijd stilstaan. Minder auto's betekent letterlijk meer ruimte in de straat. Die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken: meer bomen en beplanting voor verkoeling en voor het vasthouden van water. Meer groen om te zorgen dat vogels en andere dieren weer een plek krijgen. Meer ruimte om te bewegen, te spelen en elkaar te ontmoeten. Zo wordt de straat weer meer van mensen en minder van de auto.