CASTRICUM - Met het inwerking stellen van het carillon uit 1969 is het vernieuwde station Castricum donderdag 20 mei officieel geopend. ProRail, NS, provincie Noord-Holland, en gemeente Castricum hebben de afgelopen twee en een half jaar hard gewerkt om het station toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler te maken. Het resultaat is een station dat weer jaren meekan, met onder meer een ruime fietsenstalling, een nieuwe Kiosk en nieuwe liften.

Luifels en een glazen wand
Het station was na vijftig jaar aan vernieuwing toe, zodat het weer voldeed aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers. Zo zijn er aan beide kanten van het station luifels gekomen die zijn gemaakt van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Door een hoge glazen wand aan de kant van het spoor te plaatsen is er een overdekte ontvangstruimte gecreëerd die beschutting biedt aan reizigers en passanten. De perrontunnel heeft een flinke opknapbeurt gekregen met een veiligere onderdoorgang. Deze is overzichtelijker en voorzien van nieuwe tegels en energiezuinige ledverlichting. Door drie nieuwe transparante liften in de tunnel te plaatsen is het perron beter toegankelijk geworden. Twee trappen zijn verbreed zodat er weer voldoende ruimte is voor het toegenomen aantal reizigers. Nieuw perronmeubilair is geplaatst, zo ook een nieuw toilet en watertappunt. De bloemenman krijgt een nieuwe winkelruimte en NS heeft een nieuwe Kiosk gebouwd.

Opening bij carillon
De openingshandeling vond plaats bij het carillon dat ooit een geschenk was van de Castricummers aan NS en tijdelijk was weggehaald vanwege de bouw van de fietsenstalling. Onlangs is het weer teruggeplaatst. Donderdagochtend stelden Jeroen Olthof, gedeputeerde provincie NH mede namens gedeputeerde Cees Loggen, Irma Winkenius, regiodirecteur NS, Harro Homan, regiodirecteur ProRail en Paul Slettenhaar, wethouder gemeente Castricum het in gebruik.

Wethouder Paul Slettenhaar van gemeente Castricum:
“We hebben nu een prachtig station in een prachtig gebied waar heel veel gebeurt. Denk aan woningbouw en natuurontwikkeling. Nieuwe fiets- en wandelroutes in de natuur. Wonen, werken, reizen of recreëren, het begint allemaal bij deze Poort naar de duinen. Dit station is een aanwinst voor Castricum!”

ProRail-regiodirecteur Harro Homan:
“Het bijna vijftig jaar oude station was echt toe aan vernieuwing, en dan is het mooi om te zien dat het is gelukt! De tunnel is ruimer en breder. Met de nieuwe tegels ook gewoon een stuk lichter. Door de nieuwe liften is het station toegankelijker, zodat meer mensen van de trein gebruik kunnen maken.”

Irma Winkenius, Regiodirecteur NS:
“Na tweeëneenhalf jaar verbouwing is station Castricum klaar voor de toekomst. Het is voorzien van alle reizigersgemakken. Zo hebben we een compleet nieuweKiosk gebouwd en krijgt de bloemenman een nieuwe winkelruimte. Wij bedanken onze reizigers voor hun geduld en zijn blij met dit comfortabele station voor hen, dat een gastvrije Buitenpoort vormt tussen dorp en duin.”

Cees Loggen, gedeputeerde Ruimtelijke ordening, wonen, en water:
“De provincie investeert graag in aantrekkelijke treinstations met goede voorzieningen (zoals fietsenstallingen en bushaltes) en nieuwe woningen in de nabije omgeving. Zodat mensen snel en comfortabel met het OV naar hun werk of school kunnen reizen. Het station in Castricum is ook bij uitstek geschikt als startpunt om te genieten van het prachtige duingebied en museum Huis van Hilde.”