WIJK AAN ZEE - Nadat de elektrische boormachine van aannemer NRG deze week op het werkterrein in het Beeldenpark 'Een Zee van Staal' arriveerde, start vandaag de eerste ondergrondse gestuurde boring richting het werkterrein bij Tata Steel. In de komende twee weken maakt aannemer NRG de eerste twee (van zes) boringen voor de aansluiting van het windpark Hollandse Kust (west Beta) door opdrachtgever TenneT.

Beide boringen hebben volgens projectleider Johannes Becker van aannemer NRG een lengte van 1.200 meter. "We beginnen met een zogenoemde pilotboring met een diameter van 35 centimeter van het ene naar het andere werkterrein. Vervolgens vergroten we dat boorgat met een 'ruimer' naar een diameter van 95 centimeter. Voor de derde en laatste stap trekken we een streng van vier kunststof mantelbuizen in het boorgat."

Mantelbuizen

In de vier boringen, die achter de duinen bij Velsen richting het transformatorstation in Wijk aan Zee worden gemaakt, worden vier mantelbuizen per gat getrokken. Daarin komen uiteindelijk de elektriciteitskabels te liggen. Van de twee zeekabels die via het strand aan land komen, worden de drie kernen (of fasen) op het werkterrein in het Beeldenpark gesplitst. Becker: "Vervolgens gaat elke zeekabel op land als drie afzonderlijke elektriciteitskabels en een glasvezelverbinding verder."

Doorfietscontainer

Deze mantelbuizen zijn inmiddels gelast en uitgelegd. Om die reden is onze aannemer NRG al begonnen met het opruimen van de twee laslocaties langs de Nieuwe Zeeweg en de Drijverweg. Becker: "Op het moment dat we de mantelbuizen gaan intrekken, plaatsen we een doorfietscontainer op het fietspad bij de Reyndersweg zodat wandelaars en fietsers daar geen hinder van ondervinden."

Zandkasteel

Nu ook de twee intrekkuipen op het verhoogde werkterrein op het strand van Velsen zijn gerealiseerd, is het tijdelijke zandkasteel klaar om gebruikt te worden voor de geplande boringen onder de duinen door. Deze zijn nodig voor de aanlanding van de zeekabels die straks achter de duinen ondergronds aan de landkabels worden gekoppeld.

Twee keer drie boringen

In totaal worden twee keer drie ondergrondse boringen uitgevoerd van ongeveer een kilometer lengte. De eerste twee boringen lopen van het strand onder de duinen door naar het Beeldenpark. Van daaruit volgt de ondergrondse verbinding naar het terrein van Tata Steel. De laatste serie boringen komt uit bij het transformatorstation in Wijk aan Zee.

Blijf op de hoogte

Vindt u het interessant om de aansluiting van het windpark op zee en de werkzaamheden op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden.