HAARLEM - Museum van de Geest I Dolhuys lanceert op woensdag 30 juni een splinternieuwe kinderroute. Het museum is er nu ook voor de kindergeest: voor de heldere geest, de wiebelige geest, de angstige geest, de drukke geest, de eigenzinnige geest, de verliefde geest, de fantasievolle geest en de grappige geest.Ook in de hoofden van kinderen komen ze allemaal zo nu en dan langs. Je zou er gek van worden. Hoe fijn is het dan om een gebruiksaanwijzing te hebben van jezelf? Vandaar de nieuwe kinderroute:


Schrijf je eigen gebruiksaanwijzing!
De kinderen gaan op pad in het museum met de interactieve guide die hen van alles over de wonderlijke menselijke geest vertelt. Wat maakt jou nou jou? En wat maakt je anders dan de anderen? Moeten mensen die we niet normaal vinden veranderen of moeten we de regels voor wat we normaal vinden veranderen? Spelenderwijs laten we kinderen hierover nadenken.

In hun persoonlijke gebruiksaanwijzing kunnen de kinderen invullen waarvoor ze zichzelf een dikke 10 geven. Of waar ze gestoord of juist heel blij van worden. Ook maken ze kennis met hun boekendubbelgangers: personages uit boeken die net zo grappig zijn als zij, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als zij.Zo leren ze zichzelf beter kennen en weten de mensen om hen heen hoe ze het beste met hen om kunnen gaan. Thuis of op school kan dit weer leuke gesprekken opleveren.

Volwassen geesten ook van harte welkom
Natuurlijk is het Museum van de Geest I Dolhuys ook voor volwassen geesten. Aan de hand van kunst, persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen worden bezoekers uitgedaagd om met een open blik naar hun eigen geest te kijken en die van anderen. We laten zien dat iedereen anders is. En dat iedereen welkom is, ongeacht hoe jij je voelt, eruitziet of hoe jij je gedraagt.