HAARLEM - Gisteren precies 83 jaar geleden, op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen, waarna het amper zeven dagen later ons land innam. Maar er kwamen mensen in verzet tegen de bezetter. Zondagmiddag 21 mei organiseren Stichting Literair Haarlem en Kennemer Boekhandel in het Noord-Hollands Archief een bijzondere middag over het verzet: schrijver en deskundige op het gebied van oorlogsmisdaden Sophie Poldermans komt vertellen over haar boek Desnoods met wapen, over Freddie en Truus Oversteegen en Hannie Schaft. Vervolgens gaan Wilma Geldof, schrijver van een roman over Freddie Oversteegen, en Poldermans met elkaar in gesprek.

In 2018 verscheen Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof over Freddie Oversteegen, deze roman baseerde Geldof op gesprekken die zij met Oversteegen gevoerd heeft. Ook Poldermans heeft uitvoerig met Oversteegen, evenals met haar zus Truus, kunnen praten. In 2019 verscheen in Amerika haar feitenrelaas Seducing the Nazi's over de Oversteegens en Schaft. In Desnoods met wapens (2023) vertelt zij het hele verhaal van de drie en doet ook nog een paar kleine maar belangrijke ontdekkingen.

De middag begint om 15:00 uur en is in het Noord-Hollands Archief, waar een permanente tentoonstelling over vrouwen in het verzet is. Aanmelden: info@kennemerboekhandel.nl

Datum: zondag 21 mei
Tijd: 15:00 uur
Entree: €10
Locatie: Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 in Haarlem
Aanmelden: info@kennemerboekhandel.nl /023-5251944