HAARLEM - Op 19 mei 2023 starten 11 roeiers van Sloeproei Vereniging Haarlem en hun engelse stuurman aan een monstertocht: "ROW FOR SHELTER", waarbij ze unsupported de Noordzee overroeien van Harwich naar Haarlem, om geld in te zamelen voor de Sheltersuits Foundation. De roeiers hopen de 300 kilometer lange afstand binnen 40 uur te voltooien.

De boot ‘de Roxy’ waarmee zij de oversteek gaan maken is 11,8 meter lang en speciaal ontworpen voor lange afstanden en ruige omstandigheden op zee. Deze boot is uitgerust met alle nodige navigatie- en veiligheidsapparatuur, zoals GPS, vuurpijlen en een EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon).

Het roeien gebeurt in shifts van 2 uur op 2 uur af. Tijdens de rustperiodes kunnen de roeiers proberen om te slapen, te eten, te drinken en zichzelf te verzorgen. Dit schema gaat dag en nacht door, zonder onderbreking. Op de roeiboot zijn geen sanitaire voorziening aanwezig. Daarom maken de roeiers gebruik van een emmer.

Sheltersuits zijn speciale pakken die ontworpen zijn om daklozen en vluchtelingen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Voor elke 300 euro die de roeiers ophalen, wordt één Sheltersuit gemaakt.

Wil jij de roeiers steunen? Donaties zijn mogelijk via de volgende pagina: https://whydonate.com/en/fundraising/north-sea-rowing-challenge-