HAARLEM - Zaterdag 14 mei stonden 5.000 wandelaars aan de start van de allereerste editie van de uitverkochte Haarlem City Walk, georganiseerd door Sportorganisatie Le Champion. Deelnemers hebben over 25, 16 of 10 km genoten van Haarlems rijke historische centrum, de verscholen hofjes, het Spaarne en de buitenplaatsen in de omgeving van Overveen. Met een heerlijke lentezon in het gezicht, was elke stap raak in het historische Haarlem. Wandelaars doneerden € 2.818,- aan het goede doel Staatsbosbeheer.


Op de vroege zaterdagmorgen verzamelden de wandelaars zich bij de start- en finishlocatie Museum van de Geest, dat onlangs nog de prestigieuze prijs voor het beste Museum van Europa 2022 won. Aan alles was te merken dat het nieuwe wandelevenement een schot in de roos is: de startbewijzen en wandelshirts waren snel uitverkocht en wandelaars lieten blijken fan te zijn van Noord-Hollandse hoofdstad en de vele bezienswaardigheden.

Onderweg werden highlights aangedaan als de Grote Markt, Molen de Adriaan en de Amsterdamse Poort. Wie goed heeft opgelet ontdekte onderweg vele verscholen Haarlemse hofjes, zoals het Hofje van Loo en Hofje van Noblet. Historie werd onder andere opgesnoven in de Witte Herenstraat en Groot Heiligland en gezelligheid in de leukste straat van Haarlem; de Kleine Houtstraat. Dankzij de nieuwe Le Champion app konden wandelaars nu ook alle highlights op de digitale routekaart bekijken en worden gevolgd door bekenden via de LiveTracking functie. Kortom: de wandelaars zijn verrast met het Haarlem van toen en nu.

Goede doel

Deelnemers van de 25 km wandelden in de omgeving van Overveen via Middenduin, langs landgoed Duinlust en over buitenplaats Elswout. Het parkachtige gebied lag er dankzij de lentebloei prachtig bij. In Elswout passeerden de wandelaars verschillende folly's. Dit zijn bijzondere bouwwerken, die sterk tot de verbeelding spreken. Staatsbosbeheer is eigenaar van Elswout en wil graag deze folly's renoveren, vandaar dat wandelaars bij inschrijving een donatie konden doen aan Staatsbosbeheer. Met succes: in totaal werd er € 2.818,- geschonken aan het goede doel.

Volgende editie

De Haarlem City Walk is een jaarlijks terugkerend evenement en zal de komende jaren wederom plaatsvinden in het tweede weekend van mei. In 2023 vindt de tweede editie plaats op zaterdag 13 mei. Wandelaars kunnen zich vanaf medio januari 2023 inschrijven via www.haarlemcitywalk.nl.