HAARLEM - In 2018 heeft het Archeologisch Museum Haarlem ruim 19.800 bezoekers ontvangen. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van 2017 en de jaren ervoor. Veel Haarlemmers maar ook toeristen weten het leukste museum onder de grond aan de Grote Markt te vinden. Dat het museum veel toeristen ontvangt, is terug te lezen in het gastenboek waarin vele enthousiaste reacties van bezoekers in diverse talen staan. Ook steeds meer Haarlemmers weten het museum te vinden. Zoals ouders met kinderen die graag nog eens terugkomen voor de vele (gratis) kinderactiviteiten waaronder de mini-opgraving, kleurplaten en speurtochten. Het museum is vijf dagen per week open en gratis toegankelijk mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers die bij het museum actief zijn.

De tentoonstellingen Schat in het hart van de stad, Van Heinde en Verre en Haarlem onder vuur mochten op vele bezoekers rekenen het afgelopen jaar. Daarnaast heeft het museum veel bezoekers getrokken tijdens verschillende evenementen, zoals de Open Monumenten Dagen, de Nationale Archeologiedagen, het Kunstlijn weekend en de viering van de Verjaardag van Haarlem. “Wij organiseren tijdens deze evenementen vaak iets extra’s en zoeken graag de samenwerking met andere erfgoed- en cultuurpartners in Haarlem en daarbuiten. Voor nieuwe initiatieven staan wij open, al dan niet in de erfgoedsector, om te verbreden en nieuwe doelgroepen naar ons toe te trekken. Zoals eind november toen wij de eerste locatie waren op de route van de eerste editie van de Haarlem Urban Trail. De ruim 3000 mensen die een flitsbezoek aan ons museum brachten, hebben wij niet meegeteld bij deze bezoekcijfers maar wij hopen ze natuurlijk wel eens terug te zien” aldus conservator Marjolein van den Dries.


Daarnaast ontvangt het museum ook buiten openingstijden vele schoolklassen (in 2018 ruim 1000 schoolkinderen), kinderen van verschillende naschoolse opvang instellingen en worden er lezingen gehouden in de avonduren. Nieuw dit jaar is de Escape Game ‘The Haarlem Heist’ die vanaf januari 2019 in het museum gespeeld kan worden.
Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur en gratis toegankelijk. Wilt u meer informatie over alle activiteiten, kijk dan op de website www.archeologischmuseumhaarlem.nl of meldt u aan voor de nieuwsbrief via info@archeologischmuseumhaarlem.nl