BEVERWIJK - De fortkrakers mogen niet blijven. De voorzieningsrechter in Haarlem heeft besloten dat het gekraakte Fort bij Velsen mag worden ontruimd.

De rechter heeft een vordering van de krakers afgewezen voor een verbod op de aangekondigde ontruiming. Volgens de rechter gebruiken de eigenaren het terrein van het monumentale fort nog, waardoor van leegstand geen sprake is.

Bovendien is door de kraak de verzekering weggevallen en maakt de groep gebruik van elektriciteit, wat financiële gevolgen heeft voor de eigenaren. Daarnaast heeft de rechter ook meegewogen dat het terrein wordt verkocht. De aanwezigheid van krakers kan daarbij afschrikken, luidt het vonnis.

Nieuwe invulling
Vanaf 13 januari wordt het negentiende-eeuws leegstaande fort bezet door de krakersbeweging. Ze hadden het een nieuwe invulling willen geven, vertelde Terrus Wassenaar een paar dagen na de kraak als de deur voor NH Nieuws opengaat.

"De verpaupering hier. Wat is meer strafbaar? Dit hier zo naar de klote laten gaan, of de stap die wij hebben gezet?", vroeg hij zich af. "Maar ik denk dat het voor de mensen toch een verrijking zou kunnen worden. En dat het zonde zou zijn als het hier weer voor 20 jaar wordt dichtgeschroefd", zo vertelde hij.

Fort bij Velsen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een Rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed.