BEVERWIJK - Op 18 mei 1993 zond Radio Beverwijk het eerste programma uit. De testuitzending slaagde en vormde de start van de lokale omroep in de gemeente Beverwijk. Een enthousiast team van vrijwilligers ging – na een lange periode van voorbereiding – aan de slag om zeven dagen per week radioprogramma's te verzorgen met lokaal nieuws en gevarieerde muziek. Deze week staat Radio Beverwijk stil bij het 30-jarig bestaan. Op zondag 21 mei zijn belangstellenden welkom in de studio aan de Spaarnestraat 1. Luisteraars en oud-medewerkers kunnen hier herinneringen ophalen aan dertig jaar lokale radio. De deuren staan open van 10:00 tot 16:00 uur.

De eerste studio van Radio Beverwijk bevond zich in Huize Westerhout aan het Westerhoutplein. Al snel bleek die ruimte te klein te worden voor de ambities van de Stichting Lokale Omroep Beverwijk - Wijk aan Zee, zoals de organisatie feitelijk heet. Met de directie van Sporthal Beverwijk werd overeenstemming bereikt voor het bouwen van een nieuwe studio plus bijbehorende ontvangst- en redactieruimte in een ruimte onder de tribune van het gebouw, waar voorheen sportattributen werden opgeslagen. Van 1996 tot 2001 werden op die plek de radioprogramma's gemaakt. De huurkosten drukten echter zwaar op de jaarlijkse begroting van de stichting en uiteindelijk koos het bestuur ervoor te verhuizen naar het pand aan de Spaarnestraat 1. Hier was de RUAZ, omroep voor zieken en senioren, al jaren gevestigd. Die organisatie zag het aantal activiteiten teruglopen en had daardoor niet meer het hele pand nodig. Vanaf mei 2001 waren Radio Beverwijk en de RUAZ voordeurdelers en in 2015 besloot de RUAZ haar activiteiten geheel te staken. Vanaf dat moment nam Radio Beverwijk ook de andere ruimten in het pand in gebruik. Dit bood de mogelijkheid om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een tweede studio, van waaruit ook live kan worden uitgezonden. Inmiddels is er ook een derde studio in het pand gerealiseerd.

Toekomst
Sinds een aantal jaren heet een lokale omroep in Nederland formeel een publieke lokale media-instelling. Die naamswijziging hangt samen met het feit dat naast radio- en televisieprogramma's doorgaans ook een nieuwsaanbod op internet wordt aangeboden in de vorm van een nieuwsportaal. In Beverwijk werden tot nu toe geen televisieprogramma's gemaakt, maar Radio Beverwijk werkt achter de schermen al enige tijd aan een transformatie naar RTV Beverwijk. Wie de website www.radiobeverwijk.nl regelmatig bezoekt, heeft daar in de afgelopen twee jaren al de nodige verwijzingen naar kunnen zien. Het is dan ook de bedoeling dat de organisatie in de nabije toekomst een volwaardig pakket aan mediadiensten zal aanbieden.

Vrijwilligers
In een tijd waarin vrijwilligersorganisaties het steeds moeilijker hebben om voldoende vrijwilligers aan zich te binden, mag het een bijzonderheid worden genoemd dat Radio Beverwijk er inmiddels al dertig jaar in slaagt om de organisatie draaiend te houden met uitsluitend vrijwilligers. Niemand in de organisatie is in loondienst, alle medewerkers verlenen kosteloos hun medewerking. De laatste tijd is het wel steeds lastiger geworden om de bezetting rond te krijgen, dus nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Het werk is zeer divers, van het schrijven van nieuwsberichten tot het interviewen van mensen en van het monteren van geluidsopnames tot het beheren van software en het aannemen van telefoontjes. Voor iedereen is er dus wel iets te doen en veel redactionele taken kunnen ook op afstand worden uitgevoerd. Wie meer wil weten, stuurt een e-mail naar programmaleiding@radiobeverwijk.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Uitnodiging
Ben je oud-vrijwilliger van Radio Beverwijk of wil je als luisteraar graag eens een kijkje nemen achter de schermen? Kom dan op zondag 21 mei 2023 tussen 10:00 en 16:00 uur naar de Spaarnestraat 1 in Beverwijk. Natuurlijk staan er hapjes en drankjes klaar. Een team van vrijwilligers zal die dag een speciaal programma maken, waarin gasten desgewenst kunnen aanschuiven bij de microfoon om mee te praten over dertig jaar Radio Beverwijk.