BEVERWIJK - Vanochtend is door Radio Beverwijk een nieuwe zender in gebruik genomen. Tevens is een nieuwe antenne in de zendmast geplaatst. Door deze actie is de basis voor het uitzenden van de programma’s weer voor een aantal jaren goed verzorgd.


Voor het plaatsen van een nieuwe antenne in de 24 meter hoge zendmast was de inzet van een hoogwerker noodzakelijk. Rond 11:00 uur arriveerde deze hoogwerker, met een bereik van 34 meter, bij het studiopand aan de Spaarnestraat. Om 11:15 uur werd de oude boventop van deze zendmast verwijderd om plaats te maken voor een nieuw exemplaar. Mede dankzij een goede voorbereiding en het uitstekende weer heeft de hele operatie slechts 35 minuten geduurd. De zender is alles bij elkaar ongeveer 50 minuten uit de lucht geweest. Na het plaatsen van de nieuwe antenne moest namelijk de bekabeling nog op de nieuwe zender worden aangesloten.


Corrosie

Doordat Beverwijk dicht bij zee ligt, is een antenne in deze regio meer aan corrosie onderhevig dan een soortgelijk exemplaar elders in het land. Voor de antenne van Radio Beverwijk wordt gewoonlijk een vervangingstermijn van zeven jaar aangehouden. Toen Radio Beverwijk zich in 2001 aan de Spaarnestraat vestigde, werd de eerste antenne in de mast gehangen. Zeven jaar later volgde een tweede exemplaar. Deze tweede antenne hing dus inmiddels twaalf jaar op zijn plek, het werd daarom hoog tijd voor vervanging.


Reservezender

Een andere lang gekoesterde wens van de omroep is vandaag ook in vervulling gegaan. Radio Beverwijk heeft een nieuwe zender geplaatst en de oude zender (die nog in prima staat verkeert) wordt als reservezender opgeslagen. Dit biedt voor de technische dienst een groot voordeel. De leverancier van de zendapparatuur bevindt zich op grote afstand van Beverwijk. Als voorheen de zender uitviel, betekende dit dat er niet snel geschakeld kon worden. Gelukkig is dat slechts incidenteel voorgekomen, maar erg praktisch was het niet. Mocht er in de toekomst sprake zijn van een defect aan de zender, dan kan die direct worden omgewisseld, waardoor de omroep slechts minimaal uit de lucht zal zijn.


Over Radio Beverwijk

Radio Beverwijk is het radiostation van de Stichting Lokale Omroep Beverwijk - Wijk aan Zee. Sinds 18 mei 1993 worden door een team van vrijwilligers programma’s gemaakt voor de inwoners van de gemeente Beverwijk. De organisatie heeft de ANBI-status en ontvangt via de gemeente Beverwijk jaarlijks een bedrag vanuit het gemeentefonds. Daarnaast ontvangt de omroep inkomsten uit de verkoop van advertentieruimte en van donateurs. Meer informatie over de organisatie is op www.radiobeverwijk.nl te vinden.