HAARLEM – Het Noord-Hollands Archief (NHA) presenteert samen met het Atlas Cultureel Centrum uit Den Haag vanaf 25 april de fototentoonstelling '50 jaar arbeidsmigratie in Nederland' in de Janskerk in Haarlem. De reizende tentoonstelling is verrijkt met beelden uit de collectie van het NHA, met verhalen van migranten uit de regio Kennemerland en met voorwerpen die hen herinneren aan hun eerste tijd in hun nieuwe land.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst (gast)arbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekenland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang. Zij werkten bij grote bedrijven als Philips, Ford, Fokker, Melkunie, Thomassen & Drijver, de Hoogovens, en kleinere bedrijven als Kousenfabriek HIN en Joh. Enschedé. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.

Project '50 jaar arbeidsmigratie in Nederland'

Het project '50 jaar arbeidsmigratie in Nederland' is een initiatief van Atlas Cultureel Centrum uit Den Haag. De tentoonstelling bestaat voor een deel uit een fototentoonstelling die eerder op andere plekken in Nederland te zien is geweest.

Interviews met gastarbeiders uit Kennemerland

Het NHA hecht er veel waarde aan om ook de ervaringen van deze groep inwoners van Kennemerland goed in de collectie vertegenwoordigd te hebben. Met deze tentoonstelling wordt aangetoond hoe onlosmakelijk de geschiedenis van de arbeidsmigranten met onze samenleving en de regio zijn verbonden. Om deze verhalen te bewaren heeft het NHA interviews met gastarbeiders gehouden die hier in de jaren '60 en '70 zijn gekomen. In de tentoonstelling zijn hiervan fragmenten te zien samen met bruiklenen van de gastarbeiders. Hun verhalen worden aangevuld met beelden uit onze collectie van Fotopersbureau de Boer.

In het Archiefcafé van het NHA is bovendien een selectie van foto's uit de reeks 'De allochtone ondernemer in Noord-Holland' van fotograaf Venus Veldhoen uit de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland te zien.

De tentoonstelling is te zien van 25 april t/m 27 mei 2022 in de Janskerk in Haarlem, Jansstraat 40. Geopend van maandag t/m vrijdag van 9-17 uur. Gesloten op Koningsdag en 5 mei, geopend op zaterdag 21 mei van 9-16 uur. Gratis entree.