HAARLEM - Het provinciehuis in Haarlem opent tijdens de Open Monumentendagen haar deuren. Bezoekers kunnen het monumentale Paviljoen Welgelegen met de rijk gedecoreerde vertrekken en historische tentoonstellingen bezichtigen op zaterdag 11 september van 11:00 – 17:00 uur en op zondag 12 september van 12:00 – 17:00 uur.

Het monumentale pand aan de Dreef in Haarlem werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd door Henry Hope (1735-1811), een Amsterdamse bankier. Het gebouw is een voorbeeld van neoclassicisme en ligt aan de rand van de Haarlemmerhout. Het bestuur van de provincie Noord-Holland werkt sinds 1930 vanuit het provinciehuis Paviljoen Welgelegen.

Bezoekers kunnen tijdens het Open Monumentenweekend een aantal zalen in het historische pand bekijken: rijk gedecoreerde vertrekken met meubels die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Daarnaast zijn er kunstwerken te zien in het museum en in de tuin. De historische tentoonstelling en de Dreefexpositie Counterpart zijn ook toegankelijk.

Bezoekregels
De provincie Noord-Holland neemt de maatregelen tegen de verspreiding van het Covid-19 virus in acht. In het gebouw is een route uitgezet die bezoekers kunnen volgen. Er zijn geen rondleidingen.
Om het bezoek voor iedereen zo veilig en aangenaam mogelijk te maken gelden de volgende regels:
· Reserveren is niet nodig, maar houd er rekening mee dat er maximaal 75 bezoekers in het
gebouw aanwezig mogen zijn. Dit kan betekenen dat u even buiten moet wachten.
· Registratie is verplicht bij binnenkomst
· Houd 1,5 meter afstand van elkaar
· Volg instructies van de medewerkers goed op

‘Mijn monument is jouw monument’

Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.