OVERVEEN - De eerste helft van augustus werd iedereen verrast door een grote hoeveelheid paddenstoelen in de natuur. Veel meer dan tijdens een reguliere zomer. De grote hoeveelheid regen deed de schimmels goed en de zwammen of paddenstoelen zijn de vruchten daarvan. Een maand later, begin september, was het weer droog en warm.

Minder geschikt voor paddenstoelen. Zo blijft het een vraag hoeveel paddenstoelen er te zien zijn op de jaarlijkse paddenstoelendag op buitenplaats Elswout in Overveen op 1 oktober . Maar de traditie leert dat er begin oktober altijd voldoende paddenstoelen zijn in Elswout en dat de natuurgidsen van het IVN er mooie verhalen over kunnen vertellen. Voor volwassenen zijn er op 1 oktober doorlopend paddenstoelenexcursies van 1030 – 15.00 uur. Dus kom en loop een uurtje mee!

Buitenplaats Elswout staat bekend om zijn grote variatie van paddenstoelen. Bijzonder in Nederland!

De paddenstoel is een natuurfenomeen dat al eeuwen lang tot de verbeelding spreekt en de relatie met kabouters, heksen en toverdrank is een ieder bekend. Voor kinderen is de paddenstoelendag dan ook een groot feest. Een kabouterpuzzeltocht langs paddenstoelen, langs een vehalenverteller en sprookjesfiguren . Een knutseltafel voor iedereen en voor kinderen van 6-10 jaar ook aparte kinderexcusies.

Er zijn kramen voor koffie en thee, lekkere paddenstoelen (soep), honing van de imker en appeltjes van Elswout. Er zijn gezellige, informatieve kramen van Staatsbosbeheer, de mycologische vereniging (paddenstoelen) en uiteraard van het IVN Zuid Kennemerland ,de organisator is van dit fantastische evenement. En nog meer!! Kom dus zondag 1 oktober 2023 tussen 10.30 – 16.00 uur naar Elswout.

Entree gratis. Elswout is rolstoel toegankelijk en koetshuizen zijn bereikbaar. De excursies gaan over onverharde paden.