HEEMSTEDE - Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert deze zondag een paddenstoelenexcursie in wandelbos Groenendaal in Heemstede. Je hebt het rijk der fabelen en het rijk der sprookjes maar er bestaat ook zoiets iets als het rijk der schimmels. En daar valt een heleboel over te vertellen!

Paddenstoelen hebben een zeer grote betekenis voor een bos. Zo ruimen ze bijvoorbeeld de overblijfselen van dode planten en dieren op. Als je een schimmel ziet staan, dan zie je meestal de hoed en de steel. Dat is het deel dat in de volksmond de paddenstoel wordt genoemd, de rest van de schimmel zit diep in de grond. De paddenstoel is de vrucht van de schimmel; in de hoed zitten geen zaden, maar sporen. De wind voert een spore mee en op een plek waar de omstandigheden geschikt zijn ontstaat dan een stelsel van wittige draden, de zogenaamde zwamvlok. Die groeit dan uiteindelijk weer uit tot de paddenstoel!

Groenendaal is een uitstekend bos om paddenstoelen te vinden mede doordat er veel dood hout ligt. Vooral de takkenrillen zijn heel interessant, maar ook de dikke stammen die hier en daar liggen. De houtzwammen zullen dan ook goed vertegenwoordigd zijn met mogelijke soorten als goudvliesbundelzwam, berkenzwam en hertenzwammen. Dit zijn enkele soorten maar er komen ongeveer 250 soorten in Groenendaal voor!

Start: bij het infopaneel op de grote parkeerplaats bij het restaurant.

Tijdstip: 14:00-15:30 uur

Aanmelden vooraf verplicht: Aanmelden en informatie: Leo van der Brugge 0647394305

Maximaal aantal deelnemers: 20