HAARLEM - Het provinciehuis van Noord-Holland, Paviljoen Welgelegen, wordt op 25 november 2022 oranje uitgelicht in de avond. Niet om het Nederlands elftal in Qatar een hart onder de riem te steken maar om aandacht te besteden aan het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.


25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Die dag is het startsein voor de wereldwijde campagne Orange the World, die duurt tot en met de internationale dag van de rechten van de mens op 10 december. De kleur oranje staat voor dageraad, voor een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.Het oranje uitlichten van gebouwen of andere objecten gebeurt inmiddels in meer dan 100 landen. De cijfers en feiten laten zien dat het ook nodig is dat zoveel mogelijk landen de campagne ondersteunen. Over de hele wereld sterven dagelijks 137 vrouwen aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Bijna 1 op de 4 vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld.

De provincie Noord-Holland steunt de campagne Orange the World sinds 2019. Ook op andere plaatsen in Noord-Holland is de kleur oranje in de avonduren te zien. Zoals op het raadhuis van de gemeente Hilversum, diverse objecten en gebouwen in de gemeente Haarlemmermeer en de Oosterpoort in Hoorn. Ook organiseren diverse gemeenten tot en met 10 december activiteiten om de aandacht op de campagne te vestigen.