HAARLEM - Festival The Big Sing is de nieuwe naam van de Koorbiënnale. “Er gaat weer gezongen worden in de stad, heel veel gezongen”, aldus een enthousiaste festivaldirecteur Neil Wallace. “En we laten niet alleen de koren zingen, we laten ook de locaties zingen. Wat heb ik die prachtige akoestiek van de Haarlemse zalen gemist: van de galmende Sint Bavokerk tot de intieme kleine zaal van de Philharmonie.” Eén van de highlights is het concert van VOCES8 op woensdagavond 29 juni. Hun optreden was in korte tijd uitverkocht, het festival is blij te kunnen meedelen dat er daarom diezelfde avond een extra concert in de programmering is opgenomen. Vanzelfsprekend staan de populaire Hofjesconcerten en de Korennacht, inmiddels een begrip in Haarlem en omstreken, ook weer op het programma. Eerder al werden de optredens van onder meer The Wooster Group, Ars Nova Copenhagen, Basil Twist, Cappella Amsterdam, ensemble s t a r g a z e en popgenie Thomas Azier aangekondigd.

Het Britse VOCES8 behoort tot de allerbeste vocaal ensembles ter wereld. Deels samen met het Nationaal Gemengd Jeugdkoor en het Nationaal Vrouwen Jeugkoor, de beste jeugdkoren die ons land rijk is, verzorgen zij in de Grote of St. Bavokerk het openingsconcert van The Big Sing en aansluitend het extra optreden. In een volledig a capella programma brengen zij zowel klassieke, jazz- als popwerken van componisten als Pärt, Pallis, Palestrina en Mendelssohn. Ook staan er klassiekers van Nat King Cole en Frank Sinatra op het programma. In de magnifieke akoestiek van de kerk waant het publiek zich heel even in een hemel op aarde. De razendpopulaire onlineconcerten van VOCES8 werden tijdens de pandemie in 75 landen door 1,1 miljoen mensen bekeken. In de loop van het jaar gaat het ensemble samenwerkingen aan met componisten als Paul Simon, Christopher Tin en Eric Whitacre.

Hofjesconcerten
Al jaren vormen de Hofjesconcerten één van de hoogtepunten van het festival. Tientallen a capella amateurkoren en vocaal ensembles uit het hele land reizen op zaterdag 25 juni af naar het centrum van Haarlem om in de monumentale en groene binnenhofjes een optreden te verzorgen. Het publiek wandelt van hofje naar hofje en krijgt een breed scala aan liederen te horen: van weemoedige smartlappen en shantyliederen tot authentieke wereldmuziek en van middeleeuwse madrigalen tot eigentijds popsongs. De concerten duren maximaal een half uur en zijn gratis toegankelijk. De exacte programmering en indeling staat vanaf maandag 20 juni op de website van The Big Sing.

The Big Heart voor Oekraïne | Publiek en koren zingen samen
Aansluitend op de Hofjesconcerten vindt er onder de naam The Big Heart voor Oekraïne een kort benefietoptreden plaats op het plein voor de Groenmarktkerk in Haarlem. Nagenoeg alle koren doen mee en eenieder die wil, kan zich aansluiten. Samen vormen zij misschien wel het grootste communitykoor dat ooit in Haarlem heeft opgetreden. Onder leiding van de Oekraïense en in Nederland woonachtige zangeres en dirigent Maryana Golovchenko wordt door dit megagrote koor in een half uur een populair Oekraïens lied ingestudeerd en uitgevoerd. Middels een QR-code wordt het publiek aangespoord om ruimhartig te geven voor een specifiek doel: medische apparatuur voor paramedische vrijwilligers die in Kiev werkzaam zijn.

Korennacht
Voor wie zich graag in het donker laat verrassen, is de Korennacht de ultieme ‘magical mystery tour’. Op vrijdag 1 juli, net voor zonsondergang, fietsen de deelnemers vol verwachting vanaf de Grote Markt naar vier geheime locaties in de Haarlemse binnenstad om een viertal verrassingsconcertjes te ondergaan. Aan het eind van de rit verzamelen alle pelotons zich in de Philharmonie voor een spetterend optreden van het ZO! Gospel Choir, Nederlands enige professionele gospelkoor. Niet fietsen maar wel swingen? Voor dit slotconcert van de Korennacht, dat één minuut voor middernacht begint, zijn ook losse kaarten verkrijgbaar. Traditiegetrouw is de Korennacht snel uitverkocht, ook dit jaar is de belangstelling groot, een goede reden om snel te bestellen.

The Big Sing - Koorbiënnale Next Level
Za 25 juni t/m zo 3 juli 2022
Kijk voor de volledige programmering op www.thebigsing.nl