BEVERWIJK - Op donderdag 28 april organiseert het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland een bijzondere filmavond, waarin de bekende Beverwijkse cineast Roy Dames een voorvertoning zal presenteren van de nieuwe editie van zijn film Oorlog tot in het graf.

De film Oorlog tot in het graf is een filmische zoektocht naar de oorzaken van de razzia op 16 april 1944 in Beverwijk en Velsen-Noord. Maar het is ook een persoonlijk verslag van drie - inmiddels overleden - razziaslachtoffers van het verloop van de gebeurtenissen rond de razzia en de twijfelachtige rol van het verzet hierin. Zij vertellen over de barre reis via kamp Amersfoort naar de werkkampen rond Leipzig, over hun periode in de kampen en over de vaak koele ontvangst terug in Nederland. De film gaat ook in op de invloed van de kampervaringen op het latere leven van de getuigen en dat van hun nageslacht. Het is beslist geen 'zwart-wit' verslag van deze zwarte bladzijde. Het geheel wordt in een brede historische context gezet.

Begin mei is de echte premiere van de film in Cineworld in Beverwijk. De vertoning op 28 april bij het HGMK kan dus gezien worden als een pre-premiere. Aan de oorspronkelijke versie van 2019 zijn in deze vernieuwde versie met materiaal van het HGMK een aantal belangrijke scene's toegevoegd die het beeld van de razzia en de nasleep completer maken.

Het aantal plaatsen voor deze bijzondere voorstelling is beperkt; reserveren is daarom verplicht via de agenda op www.hgmk.nl. Toegang: € 7,– inclusief koffie; HGMK-leden betalen slechts € 2,50.

Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk. Aanvang 20:00 uur.