WIJK AAN ZEE - Het nieuws over de grafietregens die over Wijk aan Zee neerdwarrelen, is zeer schadelijk voor de economie van het kustdorp. Boekingen voor de zomer worden nu al geannuleerd en toeristen blijven weg, zo vertellen meerdere ondernemers aan NH Nieuws.

Alle ogen zijn gericht op Wijk aan Zee. Een paginagrote advertentie in de Volkskrant, aandacht van alle grote mediakanalen en ook de politiek roert zich. Voor Stichting IJmondig en veel andere Wijk aan Zeeërs is alle aandacht een belangrijke stap naar verbetering.

Maar in het dorp groeit ook het tegengeluid: 'Mag het misschien ietsje minder?' Ondernemers zien al die negatieve publiciteit ook over het dorp neerdwarrelen en maken zich ernstig zorgen over het imago van Wijk aan Zee.

"Hartstikke goed dat men zich zo met onze gezondheid bezighoudt, maar Wijk aan Zee staat inmiddels wel bekend als een giftige plek", vertelt een lokale makelaar aan NH Nieuws. Hij blijft liever anoniem, want veel van zijn klanten werken bij Tata. "Dit kost mij klanten. Het is allemaal negatieve publiciteit en die veroorzaken we zelf."

Ook in het pension van Lia Heydenreich is het een stuk stiller sinds alle heisa rondom de grafietregens: "Op deze manier maak je Wijk aan Zee stuk", vertelt ze. "Dit gaat klanten kosten." Heydenreich baalt als een stekker van de actie van stichting IJmondig.

IJmondig is niet Wijk aan Zee
"Ik was echt boos toen ik die advertentie las", vervolgt Heydenreich. "De mensen van IJmondig zeggen voor mij te spreken, maar ik heb een andere mening. Plaatsen ze dadelijk ook een paginagrote advertentie als het allemaal weer beter is? Ik denk het niet. Dit is niet iets wat Wijk aan Zee kan wegpoetsen."

Dat het toerisme een harde klap krijgt, bevestigt ook een strandexploitant: "Ik zie het nu al terug in annuleringen van boekingen voor het zomerseizoen. Ik weet dat ik niet de enige ben."

Zorgen voor iedere ondernemer en bewoner
Topchef Imko Binnerts van restaurant-hotel Puur Zee spreekt voor de camera van NH Nieuws zijn twijfels uit over alle berichtgeving rondom Tata: "Ik denk dat iedere ondernemer en bewoner zich daar zorgen over maakt. Als ik morgen mijn huis wil verkopen, dan kun je je voorstellen dat dit van invloed is."

Of Wijk aan Zee nu een dorp vol fijnstof en grafiet is of niet: gastvrouw Heydenreich hoopt dat haar gasten blijven genieten van het uitzicht. "Hier zie je de prachtige rookwolken van Tata. Mijn gasten hoeven geen televisie, ze kunnen genieten van de witte rookpluimen."