CASTRICUM - Bijna 2.400 deelnemers deden vandaag de wandelschoenen aan voor een ontdekkingstocht tijdens de vierde editie van de Oer-IJ Expeditie. Stichting Sportevenementen Le Champion liet met dit wandelevenement de deelnemers op een bijzondere manier kennismaken met het bloeiende verleden van het verborgen Oer-IJ landschap. Hier zijn nog goed de restanten te zien van het Oer-IJ, een grillige zijtak van de Rijn, die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. De routes van 11, 16, 22, 25 en 31 km stonden dit jaar in het thema: 'Een Ode aan het Oer-IJ Landschap.'


Al vroeg op Hemelvaartsdag verzamelden de deelnemers aan de 25 en 31 kilometer zich bij de start voor archeologiemuseum Huis van Hilde. Wandelaars aan deze afstanden werden getrakteerd op vernieuwde routes richting het polderachtige Akersloot en een hoop gezelligheid en gastvrijheid bij stempelpost 't Hoorntje. Door middel van diverse acts, waaronder monniken en jagers, kwam de geschiedenis van het Oer-IJ gebied naar boven en waande de deelnemers zich in de Middeleeuwen.

Naast de vele acts waren er ook vele andere highlights tijdens de Oer-IJ Expeditie. Wandelaars aan de 22 en 31 km route genoten bij blikvanger en stempelpost Kasteel Assumburg van een bezoekje aan de kasteeltuin. Deelnemers aan de kortste afstand maakte een uitstapje naar de interactieve expositie in Bezoekerscentrum de Hoep. Bij finishlocatie Huis van Hilde bleef het nog lang gezellig op het terras. Hier kwamen alle wandelaars samen om hun prestaties te vieren onder genot van een drankje en muziek.

€ 1.737 voor Stichting Oer-IJ

Stichting Oer-IJ is het vaste goede doel van de Oer-IJ Expeditie. Dit initiatief van betrokken burgers maakt zich sterk voor een zorgvuldig gebruik van het Oer-IJ gebied. Tijdens het wandelevenement stonden gidsen van de stichting verspreidt over de routes om deelnemers nog meer te vertellen over de rijke historie van deze prachtige, groene omgeving. Wandelaars aan de Oer-IJ Expeditie konden bij inschrijving een vrijwillige donatie doen aan het goede doel. Dit leverde uiteindelijk een bedrag van maar liefst € 1.737,- op.

Editie 2023

De vijfde editie van de Oer-IJ Expeditie vindt volgend jaar weer plaats op Hemelvaartsdag. In 2023 valt dit op 18 mei. Wandelaars kunnen zich vanaf medio januari inschrijven via www.oerijexpeditie.nl.