VELSEN - Lezing: Vrede en Veiligheid in Europa. De oorlog in Oekraïne in breder perspectief. Op 20 april is Kapitein-luitenant ter Zee mevrouw Caecilia van Peski bij ons te gast om de huidige situatie in Oekraïne te duiden vanuit cultureel, historisch en militair perspectief.
De beelden op televisie roepen veel vragen op en er blijft maar een debat gaande over wel of niet ingrijpen. Wat zijn de mogelijke consequenties? In hoeverre is het een verplichting? Waar staan we ten opzichte van de NAVO en de Veiligheidsraad? Deze en vele andere vragen kunnen beantwoord worden door deze expert.


Mevrouw C.J. van Peski Kapitein Luitenant ter Zee

Mevrouw Van Peski is vooraanstaand expert op gebied van internationale conflicten en heeft jarenlang in onder meer Oekraïne en de Donbass-regio gewerkt. Zij heeft een sterke binding met de Donbass-regio, vanuit de wortels van haar eigen familie en ook vanwege haar werk als verkiezingswaarnemer in de Russische Federatie, Oekraine, Georgie en verdere landen in het oostelijke deel van Europa. Na de annexatie van de Krim (2014) werkte zij als waarnemer voor de OVSE (OSCE Special Monitoring Mission) vanuit de (de facto) grensregio met de Krim, in een gebied dat loopt vanaf Odessa tot aan Mariupol. Tevens was ze als eerste Nederlander ter plaatse na de ramp met MH-17.

Lezing – Actualiteit en Verdieping

Een avond om het actuele nieuws te kunnen belichten en bespreken in de Bibliotheek. Op woensdag 20 april in de Bibliotheek IJmuiden. Inloop om 19.00 uur. Start lezing 19.15 uur. De lezing is gratis toegankelijk na reserveren van een ticket via de website van de Bibliotheek. Er is ook de mogelijkheid om een ticket te reserveren voor € 3,50. De opbrengst van de lezing gaat naar giro 555.

Kaartverkoop is via de balie in de Bibliotheek en via www.bibliotheekvelsen.nl.