AMSTERDAM - De Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Russische zangeres/dirigent Tatiana Lina zijn al jaren vriendinnen. Ook zingen ze al geruime tijd in Nederland samen. Hun stemmen hebben een prachtige harmonie. Dat de oorlog hun landen lijnrecht tegenover elkaar heeft gezet is voor beide een verschrikking. Samen zetten zij zich nu in om via zang en muziek geld in te zamelen voor Oekraïne.

Lina en Golovchenko organiseren een reeks concerten in verschillende Nederlandse steden onder de veelzeggende naam Ademsteun. Het refereert aan de lange adem die we nodig zullen hebben om Oekraïne te helpen herstellen. Samen met lokale koren en groepen bieden ze een avondvullend programma, waarvan de opbrengst volledig naar kleinschalige Oekraïense hulpinitiatieven gaat.

In Haarlem wilde De Groenmarktkerk graag mee werken aan dit muzikale initiatief en biedt kosteloos haar podium aan. Lina en Golovchenko hebben voor deze avond onder andere uitgenodigd Haarlem Voices, het Haarlems Studentenkoor, Gadjo Orkestra en Wereldkoor Haarlem. Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezin worden speciaal uitgenodigd om deze avond (gratis) bij te wonen.

Steun voor dagelijkse maaltijd

Tatiana Lina: “Met zang, met je adem, steun bieden is een eenvoudige maar fantastische manier om onze krachten te bundelen. Door onze Oekraïense contacten hebben we direct contact met belangrijke lokale Oekraïense hulporganisaties. Eén van de initiatieven die met het concert worden gesteund is de sterrenkok Levgen Klopotenko (de Oekraïense Jamie Oliver). Hij verzorgt dagelijks honderden gratis maaltijden in Lviv. En verspreidt Maryana Golovchenko en Tatiana Lina (rechts) ze onder vluchtelingen, militairen en mensen die in de metrostations verblijven. Ook gaat een deel van de opbrengst naar een noodvoedseldienst in Kiev, die brood bakt, medicijnen en voedsel rondbrengt aan ondergedoken families.

Zeer afwisselend

Maryana Golovchenko: “Ademsteun is een avond waar iedereen welkom is. Je kan om half acht komen en de hele avond blijven, maar je mag ook in- en uitlopen tussen de verschillende optredens. We zingen mooie Oekraïense liedjes uit mijn jeugd. Maar ook heel veel andere muziek: prachtig klassiek en volkse melodieën uit verschillende landen. Superafwisselend eigenlijk door de verschillende groepen. En de opzwepende muziek van balkanband Gadjo Orkestra is heel aanstekelijk!”

Kom luisteren en steun!

Vrijdag 20 mei 19:30 - 22:00 (of tussen de optredens door, check de website voor precieze tijden) Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 12 Kaartverkoop € 10 en donaties aan de deur www.wereldkoorhaarlem.com

Groepen die optreden:
Quadriga Quartet
Haarlem Voices
Sonar
Haarlems Studentenkoor
Gadjo Orkestra
Wereldkoor Haarlem