NOORD KENNEMERLAND - Zo’n 200 inwoners eten binnen een paar jaar groente, fruit en vlees van Noord Kennemerlandse bodem. Op maandag 13 december richtten de initiatiefnemers officieel de coöperatie Herenboeren Kennemerland op. Een mijlpaal op weg naar een eigen Herenboerderij voor Castricum, Heemskerk en Uitgeest.

Nu de aktes voor de oprichting van de coöperatie Herenboeren Noord Kennemerland zijn ondertekend, bestaat de Herenboerderij Noord Kennemerland officieel. Dat is belangrijk voor de volgende stappen op weg naar lokaal geproduceerd voedsel, zoals het verwerven van grond. De initiatiefnemers zetten niet alleen hun handtekening voor de coöperatie, zij ondertekenden ook een samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland. Deze landelijke organisatie neemt straks de boer in dienst die de boerderij gaat bestieren.

Grond
Ondertussen zoeken de initiatiefnemers met hulp van een grote groep belangstellende inwoners naar grond voor de boerderij. Er zijn gesprekken met terreinbeherende organisaties zoals PWN of Landschap Noord-Holland, en er wordt regelmatig een kop koffie tussen de koeien gedronken met boeren uit Noord Kennemerland. Wanneer de benodigde 20 hectare is gevonden, kan begonnen worden met het inrichten van de boerderij samen met een boer en de leden.

200 eigenaars
Bij een Herenboerderij hebben 200 inwoners samen een gemengd boerenbedrijf. Met een eenmalige investering maken ze de oprichting van de boerderij mogelijk. De boerderij verbouwt voedsel, exclusief voor de leden - en dus niet voor verkoop aan derden - en wordt gerund door een professionele boer met kennis van natuur-inclusieve landbouw. Iedereen betaalt maandelijks een vast bedrag voor de bijkomende kosten zoals het loon van de boer en de pacht van het land. Elke week en het hele jaar door halen de leden bij hun eigen boerderij groente, fruit, eieren en vlees op. Ze mogen meehelpen op de boerderij, maar het hoeft niet.

Ook eten van eigen bodem?
Enthousiast? Meer informatie over de Herenboerderij is te vinden op www.herenboeren.nl of meld je aan voor de nieuwsbrief via kennemerland@herenboeren.nl!