BLOEMENDAAL - De provincie Noord-Holland plaatst voor het eerst een eekhoornbrug. Gedeputeerde Esther Rommel heeft de ‘brug’ over de Vogelenzangseweg (N206) in de gemeente Bloemendaal geopend.


Door deze eekhoornbrug kunnen eekhoorns, via touwen gespannen tussen de bomen, de weg veilig oversteken. De touwbrug verbindt de Amsterdamse Waterleidingduinen met Buitenplaats Leyduin. Door deze gebieden met elkaar te verbinden wordt inteelt voorkomen en blijven de eekhoornpopulaties gezond.

Eekhoorns kunnen niet overal veilig de weg oversteken. Vooral op plekken waar de toppen van de bomen elkaar niet raken is dat lastig, bijvoorbeeld langs de Vogelenzangseweg. De kans dat aan iedere kant van de weg een populatie eekhoorns aanwezig is die geen contact met elkaar hebben is dan groot. Door de gebieden met een brug te verbinden, wordt inteelt voorkomen en blijven de populaties gezond. Ook hebben de eekhoorns door de brug een groter gebied waarin zij naar voedsel kunnen zoeken.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “In een provincie als Noord-Holland, met zijn grote variatie aan natuur, maar ook met veel infrastructuur, is het goed natuurgebieden te verbinden. Dieren en planten krijgen zo meer ruimte. Door het aanleggen van faunapassages, zoals de natuurbrug Zandpoort in Overveen, kunnen dieren veilig de weg oversteken. Met deze touwbrug kunnen eekhoorns, die het liefst in bomen blijven, ook hun leefgebied vergroten”.

Ontwerp brug

De provincie kiest voor een touwbrug omdat deze minder kostbaar is dan andere ontwerpen. Daarnaast is het een onopvallend ontwerp en dat voorkomt afleiding bij het wegverkeer. Ook is het plaatsing ervan eenvoudig. De totale kosten voor de brug bedragen circa € 8.000, waarvan het grootste deel bestaat uit kosten voor plaatsing en voor het inzetten van verkeersmaatregelen om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren.

3 bomen van 3 eigenaren

De eekhoornbrug bestaat uit 2 delen en wordt bevestigd aan 3 bomen. 1 boom is in beheer van Waternet, 1 van de provincie en de derde van een bewoner. De provincie waardeert deze samenwerking, dat komt het leefgebied van de dieren ten goede.

Tellen met camera’s

Het is niet te voorspellen hoeveel eekhoorns gebruik gaan maken van de brug. Soms kan het zelfs jaren duren voordat de dieren in grote getalen via de touwen de weg oversteken. Dat blijkt wel uit cijfers van andere wegbeheerders. Daarom plaatst de provincie wildcamera’s op locatie. Hieruit blijkt later hoe gewild de brug is.