SPAARNWOUDE - In de bomen van het natuurgebiedje De Liede aan de rand van Haarlem broedt dit jaar weer een bijzondere kolonie lepelaars. Dit is een van de allerbeste plekken in Nederland om de prachtige witte vogels van dichtbij te zien.

Op dit moment is het er een drukte van jewelste. De meeste jongen zijn geboren en de ouders vliegen af en aan met voedsel voor hun kuikens. De kuikens hebben de hele dag honger en ze groeien als kool. Het wel en wee van de lepelaars is te volgen via de webcams van Beleef de Lente (Vogelbescherming Nederland). Maar het wordt pas echt indrukwekkend als je oog-in-oog staat met de lepelaars. Landschap Noord-Holland heeft daarom een speciale wandel- en fietsroute gemaakt voor iedereen die de lepelaars zelf wil zien. De routes lopen door de natuur in de buurt en langs de lepelaarkolonie. De wandelroute is 10 of 14 km lang en de fietsroute 23 km.

De routes
De wandelroute (10 of 14 km) begint bij de lepelaarkolonie en loopt door een eeuwenoud veenweidelandschap met sloten en plassen waar de lepelaars graag voedsel zoeken. Genieten is het volop van de molens, weilanden en de Stompe Toren, het schilderachtige kerkje op een oude strandwal. De fietsroute (23 km) volgt een aantal knooppunten uit het fietsnetwerk en loopt door de weidse veenweiden van Spaarnwoude. Langs de fietsroute zijn cultuurhistorische monumenten te zien en de route loopt door prachtige natuurgebieden zoals de Batterij en Spaarnwouderveen. De routes van Landschap Noord-Holland zijn te downloaden op www.landschapnoordholland.nl/beleef-de-lente. De startpunten zijn goed bereikbaar via openbaar vervoer (NS Station Haarlem Spaarnwoude) en de auto (parkeren bij De Zoete Inval).

Lepelaar
Het meest opvallende van de lepelaar is zijn snavel. Niet alleen de lengte van zo’n 20 centimeter,maar vooral ook de lepelachtige vorm vallen op. Met lange poten en een lijf dat ruim 80 centimeterlang is en stralend wit, is de lepelaar echt niet over het hoofd te zien. Man- en vrouwlepelaar lijken op het eerste gezicht identiek, maar verschillen wel degelijk. De afhangende kuif die beide hebben, is bij de man langer en dikker en de gele borstband van de mannen is geler dan die van de vrouwen. Spraakzaam zijn geen van beide. De jongen piepen des te meer. Hoog, hees en voortdurend. Het gaat goed met de lepelaar! Ons land telt ruim 3.000 broedparen die over het algemeen broeden in kolonies.

De Liede
Op een van de drukste plekken in de omgeving van Haarlem is Landschap Noord-Holland eigenaar van een merkwaardig moerasbosje vlakbij station Haarlem-Spaarnwoude. Hier broeden, pal naast een drukke weg, tientallen lepelaars in bomen. Jaarlijks zo’n 40 paartjes. De nesten zijn prima te bekijken vanaf het fietspad. De lepelaars blijken helemaal niet schuw te zijn. Dat er rondom verkeer raast, een drukke spoorlijn vlakbij is en regelmatig vliegtuigen overkomen, deert de lepelaars kennelijk niet. De boswachters van Landschap Noord-Holland en vogelaars uit de omgeving volgen de lepelaars in De Liede sinds 2004 nauwgezet. Elk jaar worden de nesten geteld. De Liede-lepelaars doen het heel goed. Per nest vliegen gemiddeld bijna drie jongen uit. Landelijk is dat net iets meer dan een.