HEEMSKERK - Donderdagavond 13 oktober geeft Nico Brantjes om 19:30 uur een lezing over het ontstaan van de Kasteeltuin Assumburg in bezoekerscentrum het Koetshuijs achter het kasteel aan de Tolweg in Heemskerk. Nico Brantjes is voormalig hoofd groenvoorziening van de Gemeente Heemskerk en bedenker en ontwerper van deze bijzondere tuin. Hij zal zijn studies en gemaakte keuzes toelichten. Ook vertelt hij over de problemen en verrassende ontdekkingen bij de aanleg van Park Assumburg en vooral de kasteeltuin. De toegang is gratis.

De tuin achter het kasteel werd rond 1700 door de toenmalige eigenaar Jean Deutz in Franse stijl aangelegd. In de eeuwen daarna bleef daar weinig van over, en in de 20ste eeuw was het zelfs een soort afvalstortplaats. Nico had al langer plannen om de tuin te herstellen en toen Park Assumburg werd aangelegd, werd een reconstructie van de kasteeltuin uit de 18e eeuw daarin meegenomen. Het had echter nog heel wat voeten in aarde voordat de tuin in 2011 geopend kon worden. Sindsdien ligt er achter Kasteel Assumburg een prachtige kopie van de pronktuin uit 1700, aangevuld met een historische boomgaard, een rosarium en een groente- en kruidentuin.

Onlangs is in de tuin een beeld onthuld van Jean Deutz. Het is gemaakt door kunstenares Jola Geldermans en toont Jean die met grote verbazing uitziet over 'zijn' tuin. Het beeld is tevens het vertrekpunt van een project voor de Heemskerkse basisscholen om de kinderen te betrekken bij hun eigen lokale geschiedenis. Het project is ontwikkeld door Jola samen met cultuurdocente Annelies Vessies. Binnenkort worden de scholen hierover geïnformeerd.Meer informatie is te vinden op www.kasteeltuinassumburg.nl