HAARLEM - Museum van de Geest | Dolhuys heeft de bronzen European Design Award gewonnen voor het ontwerp van de nieuwe vaste opstelling. De museale presentatie is vormgegeven door het ontwerpbureau Kossmanndejong. Fiction Factory is verantwoordelijk voor de uitvoering van het ontwerp. Het decor is het eeuwenoude voormalige Pest-, Dol- en Leprooshuis van de stad Haarlem, waarvoor Kossmanndejong in 2005 en 2015 ook de tentoonstelling ontwikkelde. In de nieuwe presentatie ontdekken bezoekers op een interactieve manier nu meer over hun eigen geest en die van anderen.

“Deze prijs betekent een enorme erkenning voor ons museum. Met onze nieuwe presentatie brengen we de kracht en de kwetsbaarheid van de menselijke geest in beeld. Je wordt uitgedaagd om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen. Erbij horen en meedoen, ongeacht hoe jij je voelt, er uit ziet of hoe jij je gedraagt, is het fundament van onze nieuwe vaste opstelling,” aldus directeur Hans Looijen.

Die boodschap komt prachtig tot uiting in de interactieve Open Geest-installatie, ontworpen in samenwerking met Kossmanndejong, waar het museum het publiek oproept de Universele Verklaring van de Open Geest te ondertekenen. “Met dit kleine ritueel beloven ze zichzelf om lang na hun bezoek een open geest te houden. Op deze manier wil de tentoonstelling bijdragen aan een meer empathische en inclusieve samenleving,” aldus Kossmanndejong. Door het gebruik van kleur en interactieve installaties is er gekozen voor een lichte, aangename stijl met een unieke bewegwijzering: met draad en spijkers word je door het museum gestuurd, een metafoor voor de kwetsbaarheid en uniciteit van onze geest. We zijn immers allemaal anders ‘bedraad’.