HAARLEM - Deze zondag organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een wandeling ´Monumentale bomen’ op de Algemene begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem-Noord. Tijdens deze natuurwandeling wordt gekeken hoe (monumentale) bomen zich voorbereiden op de winter!


De Algemene begraafplaats Kleverlaan is niet alleen één van de oudste van Nederland. maar is ook landschappelijk gezien heel interessant. De bekende Haarlemse landschapsarchitect Zocher ontwierp in 1828 deze begraafplaats op de plek van de hofstede Akendam. Het is een romantisch en sfeervol gebied. Aangelegd in Engelse landschapsstijl met zijn slingerende paden, waterpartijen, glooiingen, romantische doorkijkjes en afwisseling in beplanting.

Kortsmossen en 100 jaar oude beuken

De natuur op zulke oude begraafplaatsen is dankzij een aaneenschakeling van groen, van grote rijkdom. Naast de in het oog springende bomen, komen er hier ook vele soorten kruiden en op steen groeiende korstmossen voor. Bomen die je hier tegenkomt zijn o.a. water- en moerascipres, ruim honderd jaar oude beuken, een oude taxus of venijnboom, een atlasceder en de Japanse notenboom. Verder nog de moseik, met zijn langgerekte bladeren. En wat te denken van de monumentale tienarmige witte esdoorn van ongeveer honderd jaar oud, met zijn rijzige gestalte! Wie een mooie wandeling wil langs bijzondere bomen, wordt van harte uitgenodigd om met deze excursie mee te gaan.

Datum: zondag 29 juni 2024

Tijd: van 14:00 - 15:30 uur

Locatie/vertrekpunt: bij de ingang van de Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan.

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Informatie: Hennie Terpstra terpstra via terpstra.hennie@gmail.com