HEEMSKERK - De kunstwerken METAMORFOSE en POLLUTION BLOESEM die deze zomer hebben mogen schitteren bij Kasteel Assumburg en in het Heemskerkse duingebied zijn de afgelopen weken teruggebracht naar de scholen. De kinderen van de Vlinderschool en het Rinket zien daardoor weer dagelijks hun van afval gemaakte kunstwerk dat ze vorig jaar samen met kunstenaar Francesca Heijnis hebben ontwikkeld.

Pollution Art

De kunstwerken zijn door de kinderen gemaakt vanuit het project Pollution Art dat aangeboden wordt door de gemeente Heemskerk en het Cultuurhuis Heemskerk. Een uniek project volgens projectleider Mark van der Jagt van het cultuurhuis: “Met Pollution Art werken we niet alleen aan de kunstzinnige vorming, maar vervlechten we dit met thema’s als duurzaamheid, toerisme en zwerfafval. Een prachtig voorbeeld hoe je kunst inzet op vele terreinen”, aldus Mark van der Jagt.

Hoe gaan we Heemskerk wakker schudden?
Gestart zijn de kinderen van de basisscholen vorig jaar december met een brainstorm en het zoeken van afval rondom de school. Kunstenaar Francesca Heijnis bezocht daarvoor de klassen 6 en 7 van de Vlinderschool en 8 van het Rinket om ze uitleg te geven over kunst & afval en om samen met de kinderen een idee en aanpak te ontwikkelen voor een eigen kunstwerk dat Heemskerk moest wakker schudden.

Voor de Vlinderschool werd dat het kunstwerk METAMORFOSE, een duurzame vitrine waarin zowel de overgang van afval naar kunst als van de rups naar de vlinder zichtbaar gemaakt wordt. Mede dankzij medewerking van PWN is METAMORFOSE deze zomer te zien geweest bij de entree van het duingebied aan de Kruisweg. Nu is METAMORFOSE te bewonderen bij de schooltuin van de Vlinderschool aan de Frankrijklaan te Heemskerk.

Met groep 8 van Kindcentrum Het Rinket heeft Francesca Heijnis het kunstwerk POLLUTION BLOESEM gemaakt. Na een informatieve les over de impact van de plastic soep op het milieu en inspirerende voorbeelden van Pollution Art, zijn de kinderen gestart met brainstormen. Hieruit is het idee ontstaan om stalen knoppen in een oude boom te maken waar afval en kunst in verzameld wordt. Zo geeft de boom POLLUTION BLOESEM niet alleen zuurstof en bescherming, maar vormt het ook een prachtig decor voor de afvalkunst van de kinderen. Eerder was POLLUTION BLOESEM te zien in de kasteeltuin van Assumburg. Nu staat de oude lindeboom met afvalkunst te schitteren op het schoolplein van het Rinket aan de Bachstraat.

Ook dit jaar weer Pollution Art
Door kinderen gemaakte kunstwerken van door henzelf verzameld afval waren al eerder te bewonderen bij de Heemkerkse scholen Ark, Leonardus en Zilvermeeuw. Dit jaar zijn het Rinket en de Vlinderschool daar aan toegevoegd. Voor de komende zomer gaan kinderen van groep 8 van de Marel samen met Francesca nadenken hoe ze door middel van kunst de Heemskerkers en de toeristen bewust kunnen maken van het afvalprobleem. Samen verzinnen, maken en onthullen ze een groots kunstwerk, dat natuurlijk gemaakt gaat worden van afval.