HEEMSKERK/WIJK AAN ZEE - Dit weekend, bij de juiste omstandigheden qua golven en getij, wordt op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee de eerste van vier zeekabels ingetrokken onder de duinen door. Dit levert ongetwijfeld mooie plaatjes op. TenneT nodigt jong, oud, professional en hobbyfotograaf uit deze bijzondere intrekoperatie op foto vast te leggen. Uiteraard aan iedereen het verzoek om de ter plekke geldende veiligheidsvoorschriften altijd in acht te nemen.

Deel uw foto's en maak kans op een leuke prijs.
Na de voorbereidingen in de afgelopen week was het wachten op de juiste omstandigheden qua weer en getij. Vrijdagnacht zijn de golven eindelijk laag genoeg en gaat de eerste intrekoperatie door aannemer Jan de Nul (JLC) van start. In de komende maanden legt JLC in totaal 235 kilometer aan elektriciteitskabels voor de kust van Heemskerk en Wijk aan Zee. Daarmee brengt Tennet in de komende jaren groene energie aan land van de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha).

Moonfish
Afgelopen maandagavond zette het hefschip MPI Adventure de Moonfish voor de kust overboord. Daarna reed deze onbemande kabelbegraafmachine in de nachtelijke uren over de zeebodem naar het strand. Als een 'futuristisch waterwezen' uit de boeken van Jules Verne, kwam de Moonfish ter hoogte van het werkterrein op het strand uit zee

24/7 in touw
Om de eerste zeekabel van 34 kilometer onder de duinen door in te kunnen trekken, zal JLC de kabel van de lier vanaf het strand naar het hefschip brengen via het ponton dat in zee staat opgesteld. Als de kabel dit weekend is ingetrokken, laat JLC deze op zee zakken totdat die op de bodem ligt. Daarna komt de Moonfish in actie. Tijdens het intrekken (en de voorbereidingen) wordt er door team van JLC vier dagen 24/7 gewerkt.

Waterzwaard
De Moonfish wordt gekoppeld aan een drijvende waterleiding, die water naar de machine pompt. Met een lang metalen zwaard, waarop krachtige waterjets gemonteerd zijn, maakt de machine een sleuf in de zeebodem waarin de Moonfish tegelijkertijd de kabel legt. Deze sleuf wordt direct weer gesloten. In totaal legt JLC vier zeekabels en per kabel neemt deze operatie twee dagen in beslag.

Uitzicht + uitleg
Wilt u de werkzaamheden live volgen en vastleggen? Dan biedt het dakterras van de rode infocontainer op het strand een perfect uitzicht. In dit infopunt vindt u uitleg over de werkzaamheden en het materieel dat voor deze bijzondere klus wordt ingezet. Uiteraard aan iedereen het verzoek om de ter plekke geldende veiligheidsvoorschriften altijd in acht te nemen.

Deel uw foto's
De mooiste plaatjes kunnen rekenen op een leuke prijs. Zo zijn er drie cadeaubonnen van respectievelijk 150, 100 en 50 euro te vergeven. U kunt uw foto's tot en met vrijdag 1 juli mailen naar roos.jurriens@tennet.eu

.


Aansluitend kiest de projectdirectie uit alle inzendingen de winnaars. Wie wil weten wat, wanneer en waar te gebeuren staat, kan daarvoor gratis de TenneT BouwApp downloade

n


Blijf op de hoogte
Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust.