CASTRICUM - De provincie Noord-Holland organiseert samen met stichting Keti Koti Tafel en Huis van Hilde een dialoogtafel op vrijdag 24 februari 2023 in het archeologiemuseum van de provincie Noord-Holland in Castricum.

Op deze bijzondere locatie gaan witte en zwarte Nederlanders, en alle kleuren daar tussenin, met elkaar in gesprek. Zij delen tijdens de maaltijd persoonlijke ervaringen en herinneringen binnen het thema ‘familiegeschiedenis’.

Tentoonstelling

Voorafgaand aan de dialoogtafel kunnen deelnemers kosteloos de tijdelijke tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden’ bezoeken. Deze tentoonstelling toont unieke objecten uit een in 1822 gezonken plantageschip nabij Texel en vertelt het verhaal over de ‘dubbele lading’ die uit het wrak tevoorschijn kwam. Zo had het schip gereedschappen voor het ontginnen van een plantage aan boord, naast luxegoederen bestemd voor de plantage-eigenaren.

Keti Koti tafel uitgelegd

Tijdens de dialoog eten de deelnemers een maaltijd die herinnert aan het slavernijverleden. Ook worden passende rituelen uitgevoerd. Zo zullen de deelnemers het zogenoemde kokosolie-ritueel uitvoeren. Daarbij worden elkaars polsen ingewreven met kokosolie. Dit ritueel brengt vaak nabijheid tussen de dialoogpartners en legt een fundament onder de verdere uitwisseling van ervaringen en herinneringen.

Tussen de gesprekken door zingt een koor treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden ten tijde van de slavernij. Meer informatie over de Keti Koti dialoogtafels is te vinden op www.ketikotitafel.nl.

Programma

Tussen 17.00 en 18.00 uur kunnen deelnemers de tentoonstelling bezoeken en om 18.30 uur start de dialoogtafel. De avond duurt tot circa 21.00 uur. De locatie is in het museumcafé van het archeologiemuseum Huis van Hilde, Westerplein 6 in Castricum.

Aanmelden

Ook deelnemen aan de dialoogtafel? Meld je dan aan via de webpagina van de dialoogtafel. Daar staat ook een overzicht van de sprekers en andere deelnemers. Deelname aan de dialoogtafel is kosteloos.