HAARLEM - Is de gemeente verantwoordelijk voor de omgevallen boom die de bloemenkiosk van Pim Wanrooy verwoestte of niet? De kantonrechter oordeelt dat er meer onderzoek nodig is naar de gezondheid van de catastrofale Hollandse iep.

In januari viel er een boom op de bloemkiosk van Wanrooy aan het Emmaplein in Haarlem. Niemand raakte gewond, maar de kar is helemaal vernield. De bloemist eist nu een schadevergoeding van ruim 12.000 euro schadevergoeding van de gemeente. Volgens hem zou de gemeente eerdere signalen dat de boom zwak en ziek was hebben genegeerd.

De gemeente betwist dit. Tijdens een eerdere controle waren er geen aanwijzingen dat de boom was aangetast. De witrot waar de boom wel last van had, was ook niet van buitenaf te zien. Volgens de gemeente is het ook onmogelijk om alle 62.000 bomen in de omgeving te verankeren, alleen maar omdat er een kleine kans bestaat dat deze een keer zou kunnen omvallen.

De boomdeskundige die Wanrooy zou ondersteunen, was niet bij de zitting aanwezig. De boomdeskundige van de gemeente wel. Om een eerlijk en beter beeld van de situatie te krijgen en om ontbrekende data te verzamelen, heeft de rechter besloten de zaak naar begin volgend jaar over te dragen. Beide partijen krijgen zo de kans om met hulp van de ingeschakelde deskundigen hun zaak nog eens voor te dragen.