HAARLEM - Het komt helaas nog te vaak voor dat mensen niet weten wat hun rechten en plichten zijn als het om geldzaken gaat. Daarom organiseren de sociaal raadslieden van DOCK Haarlem samen met het Sociaal Wijkteam én deskundige vrijwilligers regelmatig de gratis Inkomenscheck voor inwoners van Haarlem en Zandvoort. De Inkomenscheck zorgt ervoor dat mensen de toeslagen ontvangen waar ze recht op hebben en voorkomt dat ze schulden bij de Belastingdienst opbouwen. Om veel inwoners binnen korte tijd van ondersteuning te kunnen voorzien, vindt van maandag 26 september t/m vrijdag 30 september de Inkomenscheckweek plaats. Hiervoor kun je een afspraak maken via de sociaal raadslieden van DOCK Haarlem door te bellen naar 088 855 51 78 of te mailen naar haarlemsr@dock.nl. Kijk voor meer informatie over DOCK Haarlem op: www.dock.nl/haarlem en voor het Sociaal Wijkteam op: www.sociaalwijkteams.nl.


#ikredhetnietmeer

Danielle Beevendorp is één van de sociaal raadslieden bij DOCK Haarlem. Ze vertelt: "We zien op dit moment dagelijks dat inwoners aan de bel trekken, omdat ze het door de stijgende prijzen financieel niet meer redden. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de social media en hoe vaak #ikredhetnietmeer gebruikt wordt. Mensen weten vaak niet dat ze recht hebben op toeslagen en hoe ze die kunnen aanvragen bij de Belastingdienst, terwijl ze die juist in deze tijd zo nodig hebben. Daarbij zien we ook het omgekeerde, waarbij mensen een brief van de Belastingdienst krijgen waarin staat dat ze te veel ontvangen geld moeten terugbetalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het inkomen is gestegen waardoor het recht op de desbetreffende toeslag vervalt en de ontvangers dit niet tijdig hebben doorgegeven aan de Belastingdienst. We organiseren binnenkort een Inkomenscheckweek om hiermee in korte tijd veel inwoners goed te kunnen ondersteunen."

Aanpak

Er wordt ruim de tijd genomen voor een Inkomenscheck. Per persoon wordt er 1,5 uur gereserveerd. Hierbij worden alle aspecten van het inkomen nagelopen en vragen beantwoord als:

•     Wat is het inkomen uit werk of uitkering?

•     Kloppen de toeslagen: krijgt iemand te veel, te weinig of helemaal niks?

•     Zit iemand aan het sociaal minimum?

•     Heeft iemand ook recht op een aanvulling of een minimavoorziening?

Wanneer het nodig is, wordt ook ter plekke ondersteund met het aanvragen van toeslagen.

Afspraak maken

Wil je ook een Inkomenscheck? Neem contact op met de sociaal raadslieden van DOCK Haarlem om een afspraak te maken tijdens de Inkomenscheckweek in september via telefoonnummer 088 855 51 78 (bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur) of e-mailadres haarlemsr@dock.nl. Hieronder vind je het overzicht van data en locaties.

Inkomenscheckweek

Maandag 26 september  

•     Wijkcentrum De Wereld, Laan van Berlijn 1 (Schalkwijk)

9.00 – 17.00 uur

•     Het Broederhuis, Nagtzaamplein 67 (Oost)

9.00 – 13.00 uur


Dinsdag 27 september

Wijkcentrum Alleman, Jan Sluyterslaan 11 (Oost)

9.00 – 17.00 uur


Woensdag 28 september

•     Trefpunt 't Trionk, Van Oosten de Bruijnstraat 60 (West)

9.00 – 13.00 uur

•     Wijkcentrum De Horizon, Ambonstraat 2a (Noord)

13.00 – 17.00 uur


Donderdag 29 september

•     De Bibliotheek Haarlem Schalkwijk, Fie Carelsenplein 2 (Schalkwijk)

14.15 – 16.30 uur

•     Wijkcentrum De Ringvaart, Floris van Adrichemlaan 98 (Schalkwijk)

9.00 – 17.00 uur


Vrijdag 30 september

•     Wijkcentrum Alleman, Jan Sluyterslaan 11 (Oost)

13.00 – 17.00 uur

•     Loket in de Stad, Nieuwe Groenmarkt 22 (Centrum)

9.00 – 13.00 uur